Apel Vlade Srbije najstarijim sugrađanima u cilju zaštite od koronavirusa

Vesti 15. mar 202016:58 > 17:07
N1

Vlada Srbije je u cilju suzbijanja širenja koronavirusa zamolila najstarije sugrađane, koji su najugroženija grupa stanovništva, da u najvećeoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju.

Često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa, ističe se u saopštenju Vlade.

„Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće. Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta. Prilikom kijanja i kašljanja pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga“, poručuje se u saopštenju.

Ukoliko je, kako se dodaje, neophodno da napuštate vašu sobu ili po specijalnoj potrebi dom, koristite zaštitnu masku ili stavite deo garderobe preko nosa i usta. Plaćanje računa, kupovina namirnica i slične situacije, predstavljaju radnje za koje se strogo savetuje da umesto vas obavi mlađa osoba iz vašeg okruženja.

„Od krucijalnog značaja je da, ukoliko osetite neke simptome ili druge zdravstvene tegobe, ne idete u dom zdravlja ili bolnicu već da pozovete neki od brojeva telefona, specijalno oformljenih za ove potrebe. Pored već poznatih brojeva (064/894-52-35 i 011/268-45-66) Ministarstvo zdravlja uvelo je 20 novih telefonskih brojeva koje možete pronaći na sajtu www.covid19.rs„, ističe se u saopštenju.

Vlada starijim sugrađanima poručuje da budu aktivni i održavaju svakodnevnu rutinu koliko im to izolovani ulovi dozvoljavaju.

„Još jednom vas molimo da pratite sve savete i budete u komunikaciji sa vašim najbližima. Novonastale okolnosti zahtevaju maksimalnu ozbiljnost ali je jednako bitno ostati miran i staložen, bez panike i tenzije koja u ovom trenutku samo može da vam naškodi. Vlada Republike Srbije je u potpunosti posvećena borbi protiv širenja virusa COVID-19, iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu u doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja“, poručuje se u saopštenju Vlade.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.