Srbija sve ozbiljnije shvata COVID-19, Vučićev lakat za Orbana umesto rukovanja

Vesti 15. mar 202019:14 > 19:22
Screenshot

U Palati Srbije održavaju se zajednički sastanci Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zaraze po privredu. Dok se čeka odluka o bezbednosti građana koju će saopštiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbija se ubrzano priprema za borbu protiv novog koronavirusa.

Ako je donedavno predsednik Srbije ignorisao uputstva epidemiologa, kašljući u platnenu maramicu a zatim se rukujući sa istim lekarima koji su upravo na to upozoravali, danas je bio kudikamo oprezniji. Sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao je bez dodirivanja, a pri rastanku nije bilo uobičajenog zagrljaja, već su se dodirnuli laktovima.

Od jutarnjeg diplomatskog sastanka, srpski predsednik naciju drži u stanju pripravnosti. U Palati Srbija sastao se sa predsednicom Vlade, ministrima iz resora bezbednosti i predstavnicima institucija koje se bore protiv koronavirusa.

POVEZANE VESTI

 Izjava za medije nije bilo, a Vučić se javnosti obraćao isključivo putem svog instagram naloga.

„Predaja nikad nije ineće biti opcija za Srbiju. Borićemo se i pobedićemo“, poručuje predsednik.

I druge državne institucije su na nogama. Ministar energetike Aleksandar Antić zaputio se u Obrenovac, gde je održao sastanak sa predstavnicima EPS-a. Radnicima tog strateški važnog preduzeća biće, kaže, obezbeđen dezinfikovani prevoz, a proces rada biće redefinisan kako energetska stabilnost ne bi bila ugrožena.

„Definišu se jasne procedure, ponašanje i postupci zaposlenih, rukovodilaca kako bi se održao jedan pouzdan rad svih naših energetskih kompanija i apsolutno pouzdano snabdevanje svim ključnim energentima“, poručuje Antić.

Ohrabrujuće poruke državnih funkcionera od suštinskog su značaja u slučaju epidemije, ali srpske vlasti su poverenje prokockale načinom komunikacije sa građanima pre nego što je virus uzeo maha, smatra šef katedre za higijenu na Medicinskom fakultetu Goran Belojević.

Zato kaže – neophodne su radikalne mere poput vanrednog stanja, kako bi država mogla da reguliše zalihe i povrati izgubljeno poverenje.

„Da biste predvideli šta će se dogoditi u nekoj kriznoj situaciji, vi morate na nešto da se oslonite. Ako nemate ni na šta da se oslonite, onda postupate po najgorem scenariju. Konkretno, za epidemiju, postupate kao da je u pitanju biološki napad“, upozorava Belojević.

Oprezni su i epidemiolozi, koji su do juče bili protiv zatvaranja škola u Srbiji. Danas, jedan od vodećih stručnjaka u Srbiji Predrag Kon kaže da za nekoliko nedelja očekuje značajan porast broja zaraženih, zbog čega je, smatra, sasvim izvesno uvođenje zabrane rada u školama i vrtićima dok se za ponovno otvaranje ne budu stekli uslovi.