Na Kosovu vanredno stanje zbog koronavirusa, Albanci se snabdevaju na severu

Vesti 15. mar 202019:39 > 19:46
AFP/Armend Nimani

Na Kosovu su registrovana još četiri slučaja koronavirusa, čime je broj zaraženih porastao na ukupno devet. Mere proglašenog vanrednog stanja već se sprovode. Zatvoreni su administrativni prelazi osim za građane Kosova, što znači za one koji imaju kosovska dokumenta. Kako za N1 kažu u KoSSevu, preći na Kosovo i bez kosovskih dokumenata je bilo moguće tokom dana ali ne zna se šta se očekuje od sutra.

Zatvoreni su prelazi Klina i Vitima i te opštine su stavljene u izolaciju. Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da će svi građani koji uđu na Kosovo biti provereni i smešteni u samoizolaciju u periodu od 15 dana.

Urednica KoSSeva Tatjana Lazarević kaže da je danas administrativne prelaze bilo moguće preći i bez kosovskih dokumenata.

„Na severu smo dobijali različite informacije. Ujutru je ta odluka bila u primeni, ali kasnije smo dobili informaciju da može da se pređe sa srpskim identifikacionim dokumentima, ali na kojima su gradovi sa Kosova i Metohije“, kaže Lazarević.

Severni deo Mitrovice za sada je snabdeven robom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je rekao da ima informacije i da je počeo šverc i da na sever po namirnice dolaze i Albanci.

„Ne znam da li ima javnih nabavka ali ćete imati hleba, ulja i sve drugo, ali ne znam da li je bila javna nabavka ili nije i baš me nešto briga, da vam iskreno kažem, u ovim uslovima. U svakom slučaju neće Srbi biti gladni, a kako ćemo mi to da uradimo i uz koliko problema to je već druga stvar“, rekao je Vučić.

Lazarević je potvrdila da stanovnici južne Kosovske Mitrovice dolaze na sever da kupuju robu.

„Prodavnice su juče bile prepune stanovnika iz južne Mitrovice koji su kupovali robu, najviše lekove i prehrambene robe koja duže traje“, kaže urednica KoSSeva.

Za to vreme u Prištini su posle uvođenja vanrednog stanja, ulice puste, a većina objekata zatvorena.