U Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog koronavirusa

Vesti 15. mar 202020:17 > 21:07
Tanjug/Rade Prelić

U Srbiji je zbog širenja koronavirusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje, saopštio je predsednik Republike Aleksandar Vučić. Odluka stupa na snagu danom objavljivnaja u Službenom glasniku, a to je upravo u ovom trenutku, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu. Biće ograničeno kretanje starijih od 65 godina kao, od sutra je obustavljena nastava u školama i fakultetima, i vrtići neće raditi. Srbija je nabavila pet miliona maski od Kine, a u postupku je i nabavka respiratora iz te zemlje.

„Od ovog trenutku imamo vanredno stanje“, kazao je Vučić i najavio sednicu Vlade na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

Danas je najgori dan za Evropu posle Drugog svetskog rata, istakao je Vučić, podsetivši da je 368 osoba umrlo u Italiji, i gotovo 200 u Španiji, a da se broj umrlih povećava u svim drugim zemljama.

„U Srbiji imamo danas još dva zaražena lica, ukupno 48. Nemamo smrtnih slučajeva, ali nema nikakve sumnje da u danima koji dolaze, da ćemo se sa tim suočiti, i nadamo se da ćemo moći da obezbedimo rast takvih slučajeva aritmetičkom, a ne geometrijskom progresijom kao u Italiji, Španiji…“, naveo je Vučić.

Od sutra nema škole, nema vrtića, fakulteta, treninga, sporta, teretana, najavio je Vučić.

Da bismo to uspeli, dodao je Vučić, biće preduzete najteže mere.

„Ovo će za nas biti svakako najteža bitka, ovo je bitka za naše stare i za naše bolesne, oni su meta ovog žestokog napada (…) Lica starija od 65 godina moraju da ostanu u svojim kućama“, poručio je Vučić najavljujući da će se u naredna tri dana proveravati koliko se ta mera poštuje.

„Ako budemo morali u roku od 72 sata – ako kršenja bude više od 0,1 ili 0,2 odsto – biće doneta obavezujuća odluka da sva (stara) lica ostanu u svojim kućama i svojim dvorištima ako su u seoskom području“, najavio je Vučić.

„Molim ih kao Boga, ovo radimo zbog njih. Neće stradati naša deca, stradaće naši roditelji. Zato ih molim da ne izlaze iz kuće. Moilim vas, dragi penzioneri, kao Boga, sve ovo što radimo samo zbog vas, samo ostanite u sovjim kućama, ne idite nigde. organizovaćemo pomoć za donošenje onima koji su sami“, poručio je predsednik.

Od sutra nema škole, nema vrtića, fakulteta, treninga, sporta, teretana, najavio je Vučić.

„Nećemo verovatno otvarati škole do kraja godine i tu je gospodin Kon bio u pravu“, rekao je i zamolio da decu niko ne vodi kod svojih roditelja.

Brašna imamo za 12 meseci, rekao je Vučić, dodajući da će Srbija narodima oko nas morati da pomaže s brašnom. Dodao je da nemamo problema ni s uljem, ni s pirinčem.

Rekao je da je danas uputio pismo predsedniku Kine, koga je nazvao bratom i prijateljom ove zemlje, „garantujući mu čelično prijateljstvo“. Naveo je da je tražio „sve od Kine“. „Tražili smo čak i lekare“, istakao je.

Rekao je da je veruje u kinesku pomoć i da je jedina zemlja koja može da Srbiji pomogne – Kina.

U postupku smo nabavke respiratora od Kine, naveo je. „Avansno smo platili na crno, polucrno dodatne respiratore, neću da kažem ni odakle, pa me streljate kad se sve ovo završi. Evo u sredu će stići ti respiratori“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da smo kupili pet miliona maski od Kine, da bismo mogli da premostimo 10 dana, koje će stići, kako je rekao, za neki dan, da će Srbija poslati avion za to.

Najavio je da će od ponedeljka pripadnici Vojske Srbije čuvati bolnice, a da će policija sprovoditi naredbu o izolaciji zaraženih.

Onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji dobiće tri godine zatvora odmah, rekao je, govoreći da je tako po zakonu, koji nije nov.

„Biće svih ograničenja, ne možemo srpskim državljanima da zabranjujemo, svi koji uđu iz bilo kojih zemalja sveta ići će 14 dana u karantin, oni koji dolaze iz žarišta biće 28 dana u karantinu, bez obzira da li imaju simptome. Ovo radimo da bismo spasili našu zemlju“, rekao je Vučić.

Poručio je strancima da ne dolaze u Srbiju „sem Kinezima koje zovemo po pomoć“.

„Naše ljude molim da ne dolaze više, ako dolaze čeka ih karantin. Sve što nam je stiglo, stiglo je od Milana i okoline… Ljudi, moim vas imajte obzira prema svom narodu“, dodao je.

Pozivam celokupan narod, sve one koji žive u Srbiji, da budu disciplinovani i da sačuvamo našu Srbiju, da se disciplinom borimo za našu budućnost, naveo je.

Vučić je rekao da će Srbija da pokaže „srpsku solidarnost“, kad je u pitanju Republika Srpska. „Naravno da ćemo jedan deo tereta i u izvozu robe, a kada dođe i do teških slučajeva, sasvim sigurno i mi morati da preuzmemo i sasvim izvesno deo respiratora da sačuvamo za ljude iz RS. I to za nas nije laka stvar, ali mi ne smemo da se ponašamo prema svom narodu, onako kako se prema nama ponašaju neki drugi“, naveo je.

„Ako postoji mesto sa većim brojem zaraženih virusom, to je svakako Beograd, zahvaljujući neodgovornim postupcima nekih osoba – drugi je Niš, sve ostalo je mnogo manje, tako da ako bude bilo potrebe da zabranjujemo međugradski saobraćaj, tu odluku ćemo doneti u roku od 48 ili 72 sata“, najavio je predsednik.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.