Lončar: Četiri bolnice rezervisane samo za zaražene koronavirusom

Vesti 16. mar 202008:49 > 08:52
N1

Ministar zdravlja Zlatobor Lončar izjavio je da su u Srbiji četiri bolnice rezervisane samo za zaražene koronavirusom, i to dve u Beogradu i po jedna u Nišu i Novom Sadu. Ministar zdravlja rekao je za RTS da su pacijenti koji su pozitivni na koronavirus dobrog opšteg stanja, osim dva pacijenta u Novom Sadu koji se nalaze na respiratorima. Produžuje se i trajanje recepata građanima.

POVEZANE VESTI

Infektivne klinike ustanove od danas će obezbeđivati Vojska Srbije, jer će najveći udar biti na bolnice koje se bave pacijentima zaraženim koronavirusom.

„Mi smo napravili plan i program koje će bolnice preuzimati pacijente ukoliko se njihov broj bude povećavao. Nećemo ih mešatite, kada pacijent jednom uđe sa koronom, popunićemo celu bolnicu“, rekao je ministar za RTS.

Pored infektivnih klinika, u planu su bolnice „Dragiša Mišović“, Zemunska bolnica koje će se cele pretvoriti, zatim bivša hirurgija u Nišu, i bolnica plućne bolesti u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, Vojska je tu kako bi zaštitila medicinsko osoblje.

„To su ljudi junaci ovog doba, oni sada rade jedan junačkim posao“, rekao je Lončar i dodao da se sve radi kako bi smanjili rizik i odmorimo ljude, jer ne znamo koliko će ovo trajati.

Prema njegovim rečima, domovi zdravlja će raditi po specijalnom režimu.

Svim receptima se produžava se rok, pacijenti će moći da odu u apoteku i dobiće lekove, rekao je Lončar.

Takođe, domovi zdravlja će od danas izaći s novim brojevima telefona gde će lekari moći da stupe u kontakt s pacijentima. „Uvodimo i tri nove linije za psihološku podršku“, rekoa je ministar Lončar.

Starijim građanima će plaćanje računa biti odloženo

Inače, kad je reč o starijim građanima, prema rečima predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, oni neće morati da plaćaju komunalne račune za februar, mart i april, a kasnije će moći da plate te račune bez kamate.

„Vlada će na sednici usvojiti da penzionerima i domaćinstvima gde su penzioneri da odložimo plaćanje svih njihovih računa za tri meseca i da omogućimo da oni plate te račune bez ikakve kamate, da ne bi izlazili i nervirali se oko toga“, rekla je Brnabić u nedelju uveče, navodeći da će se ta sednica održati danas, u ponedeljak.