Joksimović pisala Varheljiju: EU da omogući prenamenu neutrošenih sredstava

Vesti 16. mar 202013:55 > 14:01
N1

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović uputila je zvanično pismo komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliveru Varheljiju sa molbom da Evropska unija (EU) omogući prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

U saopštenju piše da bi prenamena ovih sredstava trebalo da bude „u cilju preduzimanja mera za prevenciju i suzbijanje posledica epidemije koronavirusa u Srbiji“.

POVEZANE VESTI

„Ova sredstva koja bi u dogovoru sa Evropskom komisijom (EK) bila precizirana, biće namenjena pružanju podrške nacionalnim institucijama i organima angažovanim u borbi protiv širenja epidemije i efektivnog odgovora na njene posledice po građane i društvo Srbije“, naglasila je Joksimović.

U pismu su navedene osnovne mere i aktivnosti koje Srbija preduzima da spreči dalje širenje virusa, pruži adekvatnu negu svim zaraženim građanima, a naročito starijim licima, te da u što većoj meri sanira i suzbije dalje posledice epidemije.

Joksimović je navela da Vlada Srbije aktivno radi na korišćenju svih dostupnih finansijskih i drugih sredstava i kapaciteta.

Ona je istakla da će evropske zemlje – članice, kandidati i potencijalni kandidati, samo zajedno i iskazujući istinsku evropsku solidarnost, moći da odgovore na ovaj globalni izazov.