Spisak svih država u kojima nema potvrđenih slučajeva koronavirusa

Vesti 16. mar 202016:11 > 16:36
REUTERS/Ciro De Luca

Koronavirus zasad nije registrovan u 48 država koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija, a zaraženih ima na svim kontinentima izuzev Antartika, govore podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Koliko se virus raširio po svetu ilustruje činjenica da među 25 zemalja sa najvećom populacijom nema nijedne koja nije pogođena koronavirusom. Najmnogoljudnija država u kojoj nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom je Mjanmar sa oko 54 miliona stanovnika.

Crna Gora je poslednja država na tlu Evrope u kojoj je registrovan koronavirus, a pored evropskog kontinenta opakim virusom najviše je pogođena Južna Amerika, u kojoj je COVID-19 potvrđen u svih 12 država.

POVEZANE VESTI

Australija i Okeanija je kontinent sa najmanjim brojem država u kojima je registrovano prisustvo koronavirusa – svega dve. Ipak, u pitanju su Australija i Novi Zeland, države koje naseljava gotovo tri četvrtine ukupne populacije najmanjeg kontinenta.

Koronavirus je zahvatio više od polovine država na afričkom kontinentu – 32 od 54, dok je u Aziji od koronavirusa pošteđeno stanovništvo svega osam od ukupno 47 zemalja.

U nastavku je spisak država punopravnih članica UN u kojima nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom:  

Azija (8): Istočni Timor, Jemen, Laos, Mjanmar, Severna Koreja, Sirija, Tadžikistan i Turkmenistan.

Afrika (22): Angola, Bocvana, Burundi, Gvineja Bisao, Eritreja, Zelenortska Ostrva, Zimbabve, Južni Sudan, Komori, Lesoto, Libija, Madagaskar, Malavi, Mali, Mauricijus, Mozambik, Niger, Sao Tome i Prinsipe, Sijera Leone, Esvatini, Uganda i Čad.

Severna Amerika (6): Belize, Grenada, Dominika, Nikaragva, Sent Kits i Nevis i Haiti.

Australija i Okeanija (12): Vanuatu, Kiribati, Maršalska Ostrva, Savezne Države Mikronezije, Nauru, Palau, Papua Nova Gvineja, Samoa, Solomonova Ostrva, Tonga, Tuvalu i Fidži.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.