Verbić: Od obrazovnih emisija na TV ne može biti štete, ali to nije dovoljno

Vesti 16. mar 202018:00 > 18:08
N1

Bivši ministar prosvete Srđan Verbić ocenio je u Danu uživo, govoreći o onlajn nastavi tokom vanrednog stanja, da "od ovoga sa državnim TV kanalima i obrazovnim emisijama ne može da bude nikakve štete". Ipak, smatra da to nije dovoljno, jer nastava ne može biti jednosmerna. "Ovo je veliki izazov, ovo je sada problem svima, ali mi nemamo alternativu. Da li treba da se radi onlajn nastava - apsolutno, da li će biti problema - apsolutno", kaže on.

Kako je rekao, „od ovoga sa državnim TV kanalima i obrazovnim emisijama ne može da bude nikakve štete“.

„Bilo bi dobro da to imamo i u nekim normalnijim okolnostima. Ali to nije dovoljno, nastava ne može da bude jednosmerna. Mora neko da postavi pitanje, da kaže da ne razume…“, kaže on.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima, nama je potreban onaj drugi smer.

„Kako će đaci da kažu da im nije jasno. Taj mehanizam nam je jako važan. Međutim, sve zemlje na svetu imaju ovaj problem, nije to naša specifičnost. Ovo je veliki izazov, ovo je sada problem svima, ali mi nemamo alternativu. Da li treba da se radi onlajn nastava – apsolutno, da li će biti problema – apsolutno“, kaže on.

Kako je rekao, nemamo ni tehničkih, ni ljudskih kapaciteta da ovo prolazi bez problema.

„Normalno je da budu problemi. Više smeta pravljenje privida normalnosti, stav svih da je sve strogo kontrolisano“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, treba dati bitno veću slobodu samim nastavnicima.

„Mislim da je pravi trenutak da se nastavnicima da i mnogo veća sloboda i odgovornost za to što rade. Treba da se posvete mnogo važnijim stvarima“, smatra Verbić.

Verbić kaže da „treba da pogledamo u dokumentima šta su nam ciljevi obrazovanja“.

„Hoćemo da od tog deteta napravimo čoveka. Sad smo u situaciji, nažalost, dobili smo situaciju koja nam daje jako veliku odgovornost, ali i priliku da to uradimo sada“, kaže on.

Dodao je da niko nije uvežban u ovoj situaciji.

„I oni koji su najvičniji onlajn učenju, i oni će imati strašne probleme. Najvažnije je da gradimo kapacitet, tu smo gde smo“, kaže.

Kako je rekao, sa ministrom Šarčevićem se slaže u tome da je sada „vaspitna uloga strašno važna“.

„Ovo je prilika da se pozabavmo malo više vaspitanjem, a ne samo znanjem koje se prima direktno sa ekrana. Sada su jako važni stavovi koje gradimo, važne su veštine koje stiču. Solidarnost, iskrenost, timski rad… To je ono što u redovnoj školi nije ni blizu prioriteta, a sad su to najvažnije stvari na koje treba obratiti pažnju“, kaže Verbić.

Kako je rekao, „ne vidi po čemu je u ovoj situaciji najvažnija matematika“.

„Ima mnogo važnijih stvari, da ih naučimo da okrenu baku i deku telefonom, da pitaju jel nešto treba, da voloniraju negde, da preispitaju prioritete i shvate koje su prave vrednosti. To je mnogo važnije, od toga da uče te ‘najvažnije predmete'“, rekao je.

Prema njegovim rečima, nemamo izbora, „koliko god uspemo, dobro je“.

„Ono što treba shvatiti na samom početku je da ovo nije nikakva pauza, nije raspust, nije kao da ne idemo u školu, ovo je samo drugi oblik nastave. Prosto mora da se radi na taj način. Ni mi, ni naši roditelji nismo bili u prilici da idemo u školu u ovakvim okolnostima, treba im pomoći“, kaže on.

N1

Iz Tusona u Arizoni za N1 javio se novinar Adam Santovac. Kaže da Arizona otprilike ima isti broj stanovnika kao i Srbija, a da u mestu Tuson ima oko pola miliona ljudi.

„Ovde, prema zvaničnim podacima, ima 13 osoba zaraženih koronavirusom“, kaže on.

Ističe da u prodavnicama nema redova, nema guranja, ali da ima nekih sporadičnih incidenata.

„Tačno je da na rafovima nema toalet papira, vode, sapuna. Zbog toga su supermarketi skratili radno vreme, da bi zaposleni mogli da popune police i počiste prodavnicu“, kaže on.

Kaže da predsednički kandidati kampanju vode onlajn.

„Ovde bi se vanredno stanje moglo klasifikovati kao vanredna situacija“, objašnjava Santovac.

Verbić kaže da bi trebalo da se očekuje da većina fakulteta u Srbiji pređe na onlajn kurseve.

„To je čak i lakše uraditi na fakultetima, nego što je kod škola, treba imati u vidu fakultete kojima praktične vežbe predstavljaju veliki deo nastave, oni to morjau da rade u laboratoriji, taj deo će da trpi. U ovom trenutku nema načina da se sa tim izbori, treba uraditi šta se može, teorijska nastava može da funkcioniše preko interneta, trpeće praktičan rad. Na mnogim fakultetima zaista mora nešto da se uradi u laboratoriji i tu nema pomoći, godina će ostati krnja za toliko, kako će to nadoknaditi, ostaje da vidimo“, kaže Verbić.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.