U Nišu 10 zaraženih koronavirusom, dezinfikuju se centar, pijace, stajališta

N1

Koronavirusom je u Nišu do sada inficirano 10 ljudi, a za još sedam se očekuju rezultati uzoraka upućenih Institutu "Torlak" rečeno je na konferenciji za medije Gradskog štaba za vanredne situacije, dok je Klinički centar Niš saopštio da se od ukupnog broja inficiranih njih petoro nalazi na bolničkom lečenju i da svi u stabilnom zdravstvenom stanju.

Gradonačelnik Niša i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Darko Bulatović najavio je da će od sutra biti zatvoreni svi šalteri koji su u nadležnosti grada.

„Građani Niša neće imati obavezu da plaćaju obaveze za komunalne usluge sve do završetka vanrednog stanja, a pri tom kamate neće biti obračunate“, izjavio je Bulatović.

On je rekao da će od sutra biti redukovan gradski prevoz i uveden letnji red vožnje što znači da će na ulicama biti 15 odsto manje autobusa, a noćni polasci će biti ukinuti. Bulatović je rekao da je gradskim prevoznicima naloženo da po završetku svake vožnje autobusi budu dezinfikovani i dodao da je Gradskom sekretarijatu za obrazovanje naloženo da dezinfikuje sve škole i vrtiće.

Član Gradskog štaba za vanredne situacije i Republičkog kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović najavio je da će u toku noći biti dezinfikovane pijace, autobuska stajališta i glavna pešačka staza u Nišu.

On je apelovao na građane da što manje izlaze iz svojih kuća, a da stare osobe i hornični bolesnici uopšte ne izlaze.

„Danas, prvi dan nakon proglašenja vanrednog stanja imali smo prepune ulice, kafiće i restorane, decu na ulici. To je veoma opasno. Moramo da shvatimo da je situacija vrlo ozbiljna. Mi smo u ovih 30 godina toliko toga prepreživeli da se ima utisak da naš narod više ništa ne može da shvati ozbiljno“, izjavio je Tiodorović.

Kako je kazao Tiodorović, krajnje je vreme da se uozbiljimo jer ukoliko se to ne dogodi biće donete nove mere i „već sutra može da se dogodi da se rad kafića i restorana potpuno obustavi“. Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije, epdemiolog Žarko Ranković najavio je da će od sutra pripadnici Policijske uprave kontrolisati da li se građani kojima je određena samoizolacija, a takvih je 29 u Nišu, pridržavaju te mere.

On je rekao da pripadnici Vojske Srbije od danas obezbeđuju ulaz u Klinički centar, a od sutra će i pojedine ulaze Doma zdravlja, na zahtev te zdravstvene ustanove.

Prema njegovim rečima Gradski štab za vanredne situacije će na dnevnom nivou pratiti izveštaje sa terena i odlučivati o novim merama.

„Razmišljamo o obustavi rada kafića i restorana, a da se jedino omogući dostava hrane. Razmišljamo i o tome da se kapaciteti Predškolske ustanove ‘Pčelica’ angažuju za pripemu hrane za socijalno ugrožene građane“, izjavio je Ranković.

Kako je kazao Ranković, grad je zatražio od Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije 20.000 maski i isto toliko rukavica, dok je Apotekarska ustanova Niš zatražila isporuku 100.000 maski i 100.000 rukavica. Grad je, dodao je Ranković, sinoć dobio određenu količinu maski i rukavica koje su podeljene gradskim prevoznicima i volonterima gradskih opština koji intervenišu po pozivu starih i bolesnih građana Niša.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.