BIRODI: RTS da ne emituje spotove izbornih lista kao medijske sadržaje

Izbori 2020 16. mar 202020:26 > 20:34
N1

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) u saopštenju je pozvao Radio televiziju Srbije da u okviru izborne hronike u centralnom dnevniku ne emituje delove spotova ili spotove u celini izbornih lista kao medijske sadržaje.

Takvo postupanje uredništva najgledanijeg dnevnika u Srbiji za posledicu ima kršenje ODIHR principa koji insistiraju na tome da medji tokom izbora, a posebno javni servis da pomogne biračima u donošenju da li će izaći na izbore i za koga glasati, odnosno steknu potrebna znanja o izbornim uslovima i svojim pravima, navodi BIRODI u saopštenju.

„Svesni situacije u kojoj se nalazimo, pozivamo RTS da u okviru izborne hronike svim predstavnicima izbornih iste postave pitanja koja su od interesa za javnost, ono što bi ih građani pitali. Snimljene odgovore putem telefona, Skype ili Vibera emitovati u rubrici Izborna hronika“, naveli su.

Ista pitanja, kako navode, „novinari RTS treba da postave onim političkim strankama koje bojkotuju izbore i odgovore predstave van izborne hronike“.

„Na ovaj način RTS ne samo da ostvaruje ODIHRove principe, već i svoju ključnu ulogu kao javnog servisa, a to je jačanje dijaloga o ključnim temama u društvu. Iste preporuke predlažemo svim televizijama koje su predmet monitoringa REM-a, ali i onima koje to nisu, posebno onima koje su lokalnog karaktera“, navodi se.