Lazarević: Nedostatak maski i dezinfekcionih sredstava unosi nemir na Kosovu

Vesti 17. mar 202008:29 > 08:46
N1

Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev, izjavila je gostujući u Novom danu da je na Kosovu do sada 16 osoba obolelo od koronavirusa, a da je najveći problem stanovništvu nedostatak dezinfekcionih sredstava i zaštitnih maski koje su, isto kao i u centralnoj Srbiji, razgrabljene za nekoliko dana.

„Prema poslednjim informacijama sada je 16 osoba pozitivno na koronavirus. Primenjuju se vanredne mere koje je kosovska vlada uvela. Prvo je donet osnovni paket mera, onda i dodatne, a ne isključuje se mogućnost da se ove mere prošire. Na Kosovo se građani ponašaju slično kao i u Srbiji. Postoje razlike u sredinama u kojima žive Srbi većinski, i u sredinama u kojima žive Albanci. Iako postoje dva zdravstvena sistema, saveti su isti, oni koji propisuju institucije Republike Srbije, kao i oni koji se propisuje Ministarstvo zdravlja Kosova“, navodi Lazarević.

POVEZANE VESTI

Ona dodaje da su kosovske vlasti znatno ranije krenule sa pripremama i primenjivanjem mera protiv koronavirusa.

„Na severu Kosova su se zdravstvene institucije javno oglasile tek juče. Nakon proglašenja vanrednog stanja, održan je sastanak kriznog štaba, a nakon toga i ostali sastanci nadležnih. Prve informacije čule su se nakon njih. Opština Kosovska Mitrovica i ostale koje su u srpskom sistemu oglasile su se juče tokom dana sa setom posebnih mera i proglasa kako se ponašaju zaposleni, kako se ponaša stanovništvo, koje se mere preduzimaju, tako da sve to deluje uverljivo. Pitanje je šta će moći da se sprovede, ali se neke mere već vide. Primer je čišćenje grada, jer su juče počele da se peru ulice, u trgovinama sve više trgovaca nosi maske i rukavice, a uvedena je i radna obaveza u institucijama“, pojašnjava Lazarević i napominje da se ipak postavlja pitanje kako će bolnice izdržati „udar“ ukoliko dođe do većeg broja obolelih.

Govoreći o snabdevenosti trgovina, ona napominje da iako takse na uvoz robe iz Srbije važe već godina dana, namirnica na severu Kosova ima dovoljno.

„Radnje su dobro snabdevene, robe ima, kao i sredstva za higijenu, ali je tokom vikenda bio ‘udar’ i na prodavnice i na apoteke. Kupovalo se kao i u ostatku Srbije, ali kao i na jugu Kosova, stanovništvo je nabavljalo robu u većim količinama. Došlo je i do priliva kupaca sa juga Kosova, oni su kupovali lekove i prehrambene namirnice dugotrajnijeg tipa. Zbog toga, od subote je nemoguće kupiti zaštitnu masku i dezinfekciona sredstva, mada trgovci najavljuju prijem novih količina. To je ključni problem i to je ono što unosi nemir među sve nas“, naglašava Lazarević.

Zbog koronavirusa, manje se priča o godišnjici pogroma

Govoreći o godišnjici nasilja i pogroma na Kosovu, ona je navela da je novonastala situacija dovela do toga da se malo priča o godišnjici, jer je većina stanovništva okupirana opasnom zarazom.

„Korona je isključiva tema i svi kapaciteti su usmereni ka njoj. Mi se svi ovde navikavamo na ovu situaciju, kako u privatnim životima, tako i u institucijama i na ulici. Pitanje je kako je sve što je planirano da se i održi. Postoji preporuka o zabrani okupljanja i eparhija je bila pripremljena na vreme na novonastalu situaciju. Sada je samo pitanje parastosa u manastiru Gračanica, odnosno kako će se vernici ponašati i koliko njih će doći“, ističe Lazarević.

Komentarišući skok cena u pojedinim radnjama u centralnoj Srbiji, ona kaže da se to isto dešava i na Kosovu, pa se tako pojedini lekovi i namirnice prodaju i po nekoliko puta skupljoj ceni od uobičajne, ali da to nije slučaj u svim radnjama.