Pašalić: Ne širite neproverene informacije društvenim mrežama

Vesti 17. mar 202011:40 > 11:43
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić apeluje na korisnike društvenih mreža da ne šire neproverene informacije koje se odnose na prirodu virusa korona i posledice koje mogu izazvati po zdravlje građana u Srbiji.

Pašalić takođe konstatuje da je konfrontiranje stavova laika na društvenim mrežama uzelo maha, da vodi širenju panike i straha među stanovništvom, te stoga poziva građane da ne koriste savete nestručnih lica, već upustva medicinske struke, koja su svakodnevno dostupna putem zvaničnih izvora.

Banalni saveti za zaštitu od virusa korona, neutemeljene optimističke prognoze o iznenadnom povlačenju epidemije, jednako opasne kao i one, pesimističke, o opštoj propasti, primeri su dezinformacija koje se šire neverovatno brzinom sa nesagledivim posledicama, pre svega po zdravlje građana i bezbednost stanovništva. Ono što je zajedničko ovim informacijama je da spadaju u domen zabluda i lažnih vesti, da se prihvataju bez ikakve kritičke zadrške, nasuprot stručnom pristupu koji je u ovom trenutku neophodan i jedino validan, ističe Pašalić.

Kako je naglasio, najvažnije je da građani budu pravovremeno upoznati sa merama Vlade Republike Srbije i vanrednog stanja koje su uvedene u sklopu borbe protiv epidemije virusa korana. Od izuzetne važnosti je disciplinovano pridržavanje svih preporuka i uputstava kako bi zajednički prevazišli jednu od najvećih zdravstvenih kriza sa kojom se suočavamo, poručio je Pašalić.