Čen Bo: Kina šalje stručnjake u Srbiju

Vesti 17. mar 202012:04 > 12:14
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo prenela je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je Kina odobrila donaciju i odlučila da pošalje stručnjake kako bi pomogla Srbiji u borbi protiv pandemije koronavirusa. Ona je izrazila nadu da će ti stručnjaci stići u Srbiju do kraja nedelje.

Vučić je rekao da kada je reč o koronavirusu, Srbija još nije u situaciji kao neke druge zemlje, ali da to uskoro sledi i da su „oči Srbije sada uprte u Kinu“.

POVEZANE VESTI

„Da bismo izbegli taj najgori scenario nama je potrebna vaša pomoć i podrška. Zato vas molim da nam pošaljete sve što možete. Nije nam poblem novac, treba nam svega, od maski, rukavica, respiratora, bukvalno svega a ponajviše nam treba vašeg znanja i ljudi koji bi želeli da dođu i da pomognu kako da izađemo iz ove teške krize bez hiljada i desetina hiljada mrtvih“, rekao je Vučić.

Naglasio je da su „sve njegove lične nade uperene i usmerene ka Kini i njenom predsedniku“, ali da Srbija ne traži novac.

„Mi ne tražimo novac, tražimo nešto što je mnogo više od novca tražimo kinesku ljubav, tražimo vaše ljude da nam pomognu, a ovo drugo tražimo da nam omogućite da možemo da kupimo i i beskarjno vam hvala na svemu“, dodao je predsednik.

Ambasadorka Čen Bo je kazala da su „obični građani“ u Kini veoma pozivitno reagovali na Vučićev poziv predsedniku Kine da pomogne Srbiji u borbi protiv koronavirusa i da je snimak njegove izjave gledalo više od 300 miliona ljudi.

„Mi čekamo našu kinesku braću ovde. Bez vas, pokazalo se da Evropa teško može da se odbrani, mi ne krijemo da ne možemo. Mi bez bez Kine i kineske braće nismo u stanju“, uzvratio je Vučić.

Ambasadorka je rekla da je Kina imala veliku podršku od Srbije od početka brobe protiv koronavirusa i da građani Kine kažu da sada to moraju da vrate.