Lutovac poručuje da je koronavirus jedina tema, SZS predlaže niz mera

Vesti 17. mar 202012:38 > 12:40
FoNet/Ognjen Stevanović

RIK je juče prekinuo sve aktivnosti vezane za izbore, ali uprkos tome, predsednika Aleksandar Vučić, je za 17 časova, zakazao sastanak sa predstavnicima stranaka koje su odlučile da izađu na izbore. Okupljeni oko Saveza za Srbiju koji bojkotuju izbore, kažu da nisu dobili poziv za taj sastanak. Predsedavajući saveza Zoran Lutovac poručuje da ako su tema tog okupljanja izbori, da je dobro što nisu pozvani.

„Da je bilo odgovornog ponašanja izbori ne bi ni bili raspisani, to sada ne bismo ni imali kao temu i možda ne bi bilo potrebno ni uvođenje vanrednog stanja, jer ono ima smisla jedino u pogledu odlaganja izbora, pošto je to jedini Ustavom predviđeni način da se izbori odlože“, rekao je Lutovac .

Tokom konferencije, Dragan Đilas je poručio i da je SZS od prvog dana zauzeo stav da ni na jedan način neće iskoristiti krizu sa koronavirusom u političke svrhe i Vladi predložio nove mere u borbi protiv virusa. Predlog je, kaže, da se isplati minimum 80 odsto plate svim zaposlenima koji moraju da budu sa svojom decom i da se kao obaveza uvede korišćenje maski, rukavica i zaštitnih naočara za sve visokorizične profesije.

„Predlažemo i ukidanje stranačkih volonterskih centara i uspostavljanje volonterskih centara pri lokalnim samoupravama, koji bi obezbeđivali namirnice najstarijima i onima koji su u izolaciji“, rekao je Đilas.

Pored toga, SZS predlaže i ekonomske mere koje bi trebalo da pomognu privrednicima da se izbore sa posledicama korona, kao i da se e i da se na period od mesec dana proglasi moratorijum na plaćanje svih poreza i doprinosa za sve zaposlene i da se zabrani otpuštanje zaposlenih.