RFZO: Građanima omogućeno da bez odlaska na šaltere ostvare svoja prava

Vesti 17. mar 202014:24 > 14:29
N1

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da je zbog prevencije širenja korona virusa preduzeo mere kojima je građanima omogućeno da se bez odlaska na šaltere informišu i ostvare prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Osiguranicima koji se nalaze na bolovanju, koje je utvrdila lekarska komisija, i onima koji su upućeni na lekarsku komisiju za produženje bolovanja, biće automatski produženo bolovanje za 30 dana bez odlaska na komisiju, a obrasci UP-2 za 2019. godinu važiće i dalje.

Republički fond za zdravstveno osiguranje uputio je svim zdravstvenim ustanovama dopis u kojem se navodi da je u slučaju javljanja građanina kod koga postoje indicije da je zaražen korona virusom, zdravstvena ustanova dužna da ga primi na pregled i pruži mu potrebnu zdravstvenu zaštitu bez odlaganja.

Pored toga, važenje E-recepta automatski je produženo sa šest na devet meseci. Time će građani moći da nesmetano preuzimaju lekove u apotekama, bez odlaska kod izabranog lekara zbog obnavljanja terapije. Pružanje svih tih zdravstvenih usluga ne sme biti uslovljeno overenom karticom zdravstvenog osiguranja, niti posedovanjem overenog specijalističkog uputa, navodi RFZO.

Osiguranim licima se preporučuje da se telefonom obaveste o mogućnosti ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja bez dolaska u filijalu ili ispostavu Republičkog fonda, putem Kontakt centra na telefone: 0700/333-443 i 011/7350-900.