Đurić: Zbog koronavirusa formiramo krizne štabove u srpskim sredinama na Kosovu

Vesti 17. mar 202014:44 > 14:47
N1

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić je izjavio da se u srpskim sredinama na Kosovu, zbog koronovirusa, formiraju krizni štabovi i naveo da se preduzimaju maksimalni napori da se snabdevanje u njima održi normalnim.

POVEZANE VESTI

„Pozivam naše građane u južnoj pokrajini da se striktno pridržavaju mera koje je propisala Vlada Srbije, kako bismo se zajedno izborili sa koronavirusom i sprečili da naši najmiliji postanu žrtve ove opasne zaraze“, rekao je Đurić, saopštila je Kancelarija koju vodi.

On je posebnu zahvalnost izrazio lekarima koji se „u ovim danima upućuju iz centralne Srbije na КiM kako bi pripremili naše institucije za ono što može da nas sačeka u danima i nedeljama koje su pred nama“.

Prema njegovim rečima, „organi lokalnih samouprava na КiM preduzimaju mere i radnje iz svojih nadležnosti, a u svim opštinama sa srpskom većinom formirani su krizni štabovi koji su sačinjeni od lokalnih političkih zvaničnika, zdravstvenih radnika, pripadnika komunalnih službi, predstavnika organa bezbednosti tamo gde je to moguće, i na celoj teritoriji КiM u srpskim sredinama vrše se pripreme kako bismo u što je moguće većoj meri spremni dočekali ovaj izazov“.

Đurić je dodao i da se preduzimaju „maksimalni napori da se snabdevanje u svim srpskim sredinama na КiM održi normalnim, da i na severu КiM, i u svim našim enklavama i većim sredinama južno od Ibra ničega ne fali“.

„U dogovoru i saradnji sa Vladom Srbije i nadležnim ministarstvima, nastavićemo da se borimo za to da sve potrepštine stignu u naše sredine, naše ustanove i naše bolnice. Zajedno sa našim zdravstvenim radnicima trebovali smo sve ono što je neophodno još pre nekoliko nedelja od naših zvaničnih institucija, a očekujemo da stigne još toga“, rekao je Đurić.

On je poručio da će sarađivati i „sa međunarodnim misijama i sa privremenim institucijama u Prištini, sa apsolutno svima na koje se mora osloniti kako bismo očuvali zdravlje naših ljudi, bezbednost celokupne naše populacije, a posebno najugrožnijih kategorija stanovništva“.