Marić apeluje na Ponoša da prestane sa iznošenjem netačnih tvrdnji

Vesti 17. mar 202017:01 > 17:02
N1

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić apelovao je na potpredsednika Narodne stranke Zdravka Ponoša da prestane sa iznošenjem netačnih i paušalnih tvrdnji koje mogu dovesti do nepotrebnog uznemirenja građana, imajući u vidu ozbiljnost trenutne situacije.

Marić u pisanoj izjavi podseća da su demantovane tvrdnje Ponoša da nije aktiviran Republički štab za vanredne situacije i ukazao da on iznosi nove manipulacije navodom da štab „prilično izvesno ništa nije uradio“.

Te proizvoljne i netačne tvrdnje najbolje opovrgava činjenica da, osim sednice Republičkog štaba za vanredne situacije, koja je bila još 13. februara, održano je i pet sednica Operativnog štaba za hitno i organizovano delovanje u slučaju pojave pandemije ili epidemije zarazne bolesti, naglasio je Marić.

Republički štab ima pomoćno operativno stručno telo, pa nema potrebe za njegovim permanentnim zasedanjem, već svoje aktivnosti realizuje preko Operativnog štaba, predočio je Marić.

Kako prenosi MUP Srbije, Marić je objasnio i da Operativni štab o svim aktivnostima redovno podnosi izveštaj ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, kao komandantu Republičkog štaba, kojim ga informiše o aktuelnoj situaciji.

Što se tiče Ponoševe kritike da je trebalo aktivirati i Republički centar za obaveštavanje, Marić podseća da on radi neprekidno 24 časa svakog dana u nedelji, bez obzira da li je vanredna ili normalna situacija.

Marić ističe da neprekidno rade i svi centri za obaveštavanje u sedištima upravnih okruga, koji su direktno uvezani sa Republičkim centrom za obaveštavanje i neprekidno obavljaju svoju funkciju.

Prethodno je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković pozvala je Ponoša da prestane sa „omalovažavanjem rada državnih organa i obmanjivanjem javnosti zarad pokušaja skupljanja jeftinih političkih poena“ u situaciji vanrednog stanja zbog korona virusa.