Drugi dan vanrednog stanja: Manje ljudi, ograničen rad, prodavnice snabdevene

Vesti 17. mar 202018:30 > 18:51
TANJUG/ANDRIJA VUKELIĆ

Šta su donele mere države drugog dana od uvođenja vanrednog stanja? Na ulicama su primetne su manje gužve. Šalteri javnih službi su zatvoreni, a penzionerima je za to vreme omogućeno da račune za komunalije mogu da plate naknadno. Kada je u pitanju snabdevenost u radnjama, kupci kažu da za sada ima svega.

Dok je vanredno stanje na snazi, šalteri javnih preduzeća i službi neće raditi. Račune je moguće plaćati elektronskim putem, a penzionerima je omogućeno da ih plate naknadno, bez obračunavanja kamate, kako ne bi izlazili iz kuća.

„Ako to bude nemoguće da se plati na šalterima, platiću ođednom, po prestanku vanrednog stanja“.

POVEZANE VESTI:

 „Platiću redovno, redovno kao i do sada“.

N1: Preporučuje se da starije osobe budu u kući i zbog toga se i odlaže?

„Tih pola sata dok platim, ne znače mi ništa“.

„Mene ne pogađaju, jer ja godinama sve plaćam elektronski, m-banking koristim, ne koristim redove, sve plaćam platnom karticom“, kažu građani s kojima smo razgovarali.

Ograničen rad uveden je i za sudove. Suđenja koja nisu hitna biće odložena, a pojedinim sudijama omogućeno je da rade od kuće. Do daljeg neće raditi ni šalteri u policijskim upravama.

„Uprava za upravne poslove neće primati zahteve za produženje ličnih dokumenata, a u toku trajanja ove odluke, dokumenta koja su istekla biće važeća. Apelujem na one građane koji imaju potrebu za izdavanje novog dokumenta da se Ministarstvu unutrašnjih poslova obrate eletronskim putem i sačekaju dalje instrukcije“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. 

TANJUG/ANDRIJA VUKELIĆ

Drugog dana vanrednog stanja ulice Beograda praznije nego prvog. Slično je i u kafićima. Iako je odlučeno da gradski prevoz saobraća u smanjenom obimu, kontrolori će raditi uobičajeno. Iz Busplusa ukazuju i da će, uprkos tome što njihovi šalteri neće raditi, građani čije su kartice istekle 1.marta, moći da ih dopune bez problema, ali ne precizirajući kako.

Apoteke za sada rade redovno. Potražnja za dezinfekcionim sredstvima ne jenjava, pa se za njihovu kupovinu i dalje čeka u redu, dok zaštitnih maski i dalje nema. U prehrambenim prodavnicama dugačija slika. Na rafovima proizvoda ne manjka. Ipak, pojedini kupci i dalje pune korpe.

„Najnormalnije kupujem, ne pravim nikakve zalihe“.

„Ne, nema potrebe zaista, verujem u Vladu, verujem u sistem, nema potrebe, pa evo sami vidite, ništa nam ne fali“.

„Moram da priznam da pravim više nego inače, ali je to i dalje neuporedivo sa onim što sam video da se dešava, da ljudi kupuju po 10-15 litara ulja“.  

„Kao što u mojim kolicima možete da vidite, jedan jogurt, jedna rolna tolet papira, jedna kafa, hleb, kao i svakog dana, bez zaliha“, navode Beograđani.

A da neki uz pomoć kornavirusa žele da profitiraju, pkazuje i to što je policija u Zemunu uhapsila dve osobe iz Leskovca, zbog nedozvoljene trgovine zaštitnih maski.