Brnabić: EU ponudila pomoć Srbiji, ali sada ne može da je pruži

Vesti 17. mar 202021:29 > 21:32
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Beogradu da je Evropska unija ponudila pomoć Srbiji u borbi protiv koronavirusa, ali da u ovom trenutku ne može da je pruži.

Brnabić je rekla da je na današnjoj video konferenciji lidera sa Zapadnog Balkana, austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejia, EU ponudila Srbiji da joj pošalje spisak svega što je neophodno.

POVEZANE VESTI

„Rekli su nam da dostavimo potrebe i da će nam pružiti podršku kad budu mogli, a trenutno nemaju te stvari ni za sebe“, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ona je ocenila da je današnji video sastanak „bio nadrealan“, jer su učestvovali i predstavnici nekih zemalja iz regiona kojima borba protiv koronavirusa nije glavna tema.

„Zadovoljna sam reakcijama lokalnih samouprava na koronavirus“

Brnabić je izjavila da su medicinska oprema i materijali centralizovani i da se lokalnim samoupravama dostavljaju preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), te da je funkcionisanje tog sistema dobro. 

Brnabić je nakon sednice Vlade Srbije, na kojoj je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, novinarima kazala da je zadovoljna reakcijama lokalnih samouprava na vanredno stanje koje je uvedeno zbog pandemije koronavirusa. 

„Neke lokalne samouprave su efikasnije, neke su manje efikasne. Koronavirus smo dočekali spremno, svi materijali idu preko RFZO i tako imamo dobar uvid u sve što se dešava na lokalu“, rekla je ona. 

Govoreći o najavljenim merama, poput zabrane kretanja tokom noći, Brnabić je naglasila da se Vlada Srbije trudila do poslednjeg trenutka da takve mere ne uvodi, ali da je ipak reč o borbi za živote ljudi. 

„Nešto sam opuštenija nakon uvođenja ovih mera, znam da će nas mnogi kritikovati, ali tu je odgovornost koju smo morali da preduzmemo“, kazala je ona. 

Naglasila je da su u ovom trenutku najveći „problem i opasnost“ državljani Srbije koji dolaze iz inostranstva i ne pridržavaju se mere kućne izolacije.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.