Tači zahteva od skupštine da proglasi vanredno stanje, Kurti se ne slaže

Vesti 18. mar 202000:01 > 00:07
AFP/Armend Nimani

Kosovski predsednik Hašim Tači, posle sastanka Saveta za bezbednost, predložio je kosovskoj skupštini da proglasi vanredno stanje na Kosovu nakon što je broj zaraženih osoba korona virusom dostigao 19. Kosovski premijer Aljbin Kurti se ne slaže, smatra da je mera ekstremna i nepotrebna.

„Nalazimo se u situaciji koju nismo ranije iskusili i kao država moramo da preuzmemo svoje ustavne i pravne obaveze. Bilo bi neodgovorno ignorisati gorku stvarnost i ne preduzimati sve mere kao država kako bi se sprečilo još teže stanje za celo kosovsko društvo. Ovo nije sezonski grip, već opasan i smrtonosan virus“, kazao je Tači na konferenciji za medije nakon sastanka, prenosi Koha, a piše Kossev.

„Poštujući i Ustav, zakone i moralnu i ljudsku odgovornost, večeras sam sazvao na konsultacije i razgovor Savet za nacionalnu bezbednost. Obratio sam se premijeru Kurtiju da se pozove na osnovu svojih ovlašćenja. Upoznali smo se (o situaciji, prim.red.), razgovarali, bio je to vrlo korektan, odgovoran, konstruktivan razgovor i o potrebi prevazilaženja ove situacije, ali i da se preduzmu mere kako više ne bismo imali ovakve slučajeve“, kazao je Tači.

Tači je dodao da se svi moraju angažovati sa potencijalima koje imaju.

„Sada smo suočeni sa zlom koje možemo prevladati samo zajedničkim angažovanjem svih“, kazao je i dodao da ne želi da izaziva paniku, već da pozove na brigu, pažnju, oprez i odgovornost da se brinu jedni o drugima“.

Zahvalio je lekarima, medicinskim sestrama, svom zdravstvenom osoblju za naporan rad koji obavljaju, kao i policiji i pripadnicima KBS i svim onima koji su uključeni u suočavanje sa ovom situacijom.

Abazi: Vanredno stanje ekstremna i nepotrebna mera

Međutim, na posebnoj konferenciji za medije nakon večerašnjeg sastanka oglasio se zamenik kosovskog premijera Haki Abazi.

Vlada se ne slaže s Tačijevim predlogom za vanredno stanje, jer je to za nju ekstremna i nepotrebna mera.

„Ono što je predloženo kao vanredno stanje smatra se ekstremnom i nepotrebnom merom, koja bi mogla da omete adekvatne mere koje preduzimaju vlada i kosovske institucije“, rekao je Abazi, takođe prenosi Koha.

„Kao rezultat toga, premijer nije saglasan sa ekstremnom merom proglašenja vanrednog stanja koju je predsednik večeras predložio“, dodao je.

Abazi je rekao da institucije prate situaciju i propisno reaguju sa merama u vezi sa borbom protiv širenja virusa korona, dodajući da je Kosovo „prva zemlja u regionu koja je zatvorila škole i preduzela korake“.

Kosovski predsednik je ipak najavio je da će u sredu proslediti u kosovsku skupštinu dekret kojim se proglašava vanredno stanje zbog korona virusa, prenosi Zeri.

Da bi Tači mogao da preći na ovu inicijativu najavio je on sam već ranije u toku dana, sastavši se sa komandantom KBS-a, Rahmanom Ramom sa kojim je razgovarao o spremnosti ove formacije za pružanje pomoći u situacijama nastalim usled širenja korona virusa, odnosno zatražio je mobilizaciju pre nego proglasi vanredno stanje.

To je saopštio na sledeći način u svom saopštenju: „Mobilizacija KBS-a je poslednji korak pre nego što kosovski predsednik proglasi vanredno stanje“.

Broj osoba zaraženih koronavirusom na Kosovu dostigao je devetnaest.

Pre dva dana na Kosovu je proglađeno vanredno stanje u javnom zdravstvu, kao nova mera nakon šrethodnog uvođenja 11 mera kosovske vlade u vezi sa borbom protiv širenja koronavirusa.