Nova četiri pacijenta u Nišu, ukupno osam na lečenju, jedan na respiratoru

Vesti 18. mar 202009:13 > 09:51
N1

Na Kliniku za infektivne bolesti u Nišu tokom noći primljena su četiri pacijenta sa koronavirusom, tako da je sada ukupno osmoro pacijenata na bolničkom lečenju, a jedan od njih priključen je na aparat za disanje, saopštio je Klinički centar Niš.

Prema navodima lekara te zdravstvene ustanove, na aparat za veštačku ventilaciju priključen je pacijent kod koga je naknadno potvrđen koronavirus, a koji je ranije bio hospitalizovan zbog respiratornih i drugih zdravstvenih tegoba. 

Ostali hospitalizovani pacijenti, kazali su u KC Niš, uglavnom imaju blage simptome ili ne pokazuju simptome, ali su i oni pod dvadesetčetvoročasovnim monitoringom infektologa niškog Кliničkog centra, kako to propisane mere i algoritmi Svetske zdravstvene organizacije predviđaju.

Koordinator Štaba za vanredne situacije grada Niša, epidemiolog Žarko Ranković, rekao je za N1 da je do sinoć na Torlaku ukupno 14 pacijenata iz Niša testirano pozitivno na koronavirus.

Četiri pacijenta koji su ranije primljena na kliniku, u dobrom zdravstvenom stanju, kazao je.

POVEZANE VESTI

Štab za vanredne situacije grada Niša naložio je zatvaranje frizerskih i kozmetičkih salona, kladionica, kockarnica, automat klubova, auto i buvlje pijace na području tog grada, zbog sprečavanja širenja koronavirusa. Gradonačelnik Niša i komandant Štaba za vanredne situacije Darko Bulatović rekao je da će danas stupiti na snagu i mera kojom će biti regulisano da u kafićima i restoranima udaljenost među gostima mora da bude najmanje dva metra.

“I to važi i ta zatvorene prostore i za bašte”, kazao je Ranković.  

Što se tiče zabrane izlaska posle 20 sati, Ranković je rekao da s obzirom da u Nišu ima fabrika u kojima se radi i treća smena, da će oni dobiti dozvole.

“Obavili smo razgovore s nadležnima, biće preporuka da same radne organizacije izdaju potvrde radnicima koji rade u trećoj smeni, i fabrike, i lekari i medicinsko osoblje. Najverovatnije će biti takva preporuka”, kazao je.  

Naglasio je i da će, ako neko izda lažnu potvrdu, biti kažnjen.  

Niški javni prevoz, iako je gradonačelnik Darko Bulatović najpre  tvrdio da treba da bude više autobusa na ulicama, ipak prelazi na letnji red vožnje.  

“Na žalost, još uvek nema maski za vozače, očekujemo ih uskoro, oni su tražili 100.000 maski i 100.000 rukavica, mi smo od Vlade zatražili 20.000, ali još uvek ništa nismo dobili”, rekao je Ranković.

Slična situacija je i sa policijom, koja takođe nema maske kada obilazi građane koji su u karantinu, što su neki primetili.  

“Trebalo bi da imaju zaštitu, ali ako ne prižete nikome bliže od dva metra, vi ste svakako bezbedni”, dodao je.