Tači potpisao ukaz o uvođenju vanrednog stanja

Vesti 18. mar 202010:54 > 10:56
N1

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je da je potpisao ukaz o proglašavanju vanrednog stanja na celoj teritoriji Kosova zbog koronavirusa. Da bi bio važeći, ovaj ukaz treba da potvrdi skupština Kosova dvotrećinskom većinom.

„Na osnovu mojih ustavnih ovlašćenja kao predsednik posle sinoćnjeg sastanka Saveta bezbednosti Kosova potpisao sam ukaz o proglašavanju vanrednog stanja posle situacije koja je stvorena od pojave COVID-a 19“, napisao je Tači na Tviteru.

Informaciju o nameri da proglasi vanredno stanje Tači je dao sinoć na konferenciji za medije posle sastanka Saveta. Međutim, odmah posle najave predsednika Kosova da uvede vanredno stanje reagovala je Vlada Kosova.

Zamenik premijera Kosova Haki Abazi izjavio je da se premijer Aljbin Kurti ne slaže sa predlogom predsednika Hašima Tačija da se uvede vanredno stanje i da mu je to saopštio na sednici Saveta za bezbednost Kosova.

Odluku o uvođenju vanrednog stanja donosi Skupština Kosova dvotrećinskom većinom. Tokom vanrednog stanja, Savetom bezbednosti Kosova rukovodi predsednik Kosova.

Do sada je na Kosovu korona virusom zaraženo 19 osoba.