Zaštitnik građana prati poštovanje ljudskih prava tokom vanrednog stanja

Vesti 18. mar 202011:18 > 11:21
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da prati poštovanje ljudskih prava shodno uslovima takve vanredne situacije, kao i da se time svakodnevno bavi mobilna ekipa ombudsmana.

„Praćenjem stanja ljudskih prava na terenu u vanrednim okvirima svakodnevno se bavi mobilna ekipa institucije Zaštitnika građana, sastavljena od predstavnika Odeljenja za hitno postupanje, Sektora za prava lica lišenih slobode i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM)“, navedeno je.

Dodaje se da ta terenska ekipa u uslovima vanrednog stanja radi pojačano i celodnevno.

Stručna terenska ekipa ombudsmana fokusirana je na postupanje po sopstvenoj inicijativi, odnosno u situacijama za koje budu „postojala saznanja da postoji opasnost od ugrožavanja prava građana u uslovima vanrednog stanja“.

Pašalić je naveo da će se u situacijama opasnosti po ugrožavanje ljudskih prava, on obratiti nadležnim državnim organima, institucijama, ustanovama i organizacijama kako bi se „u potpunosti poštovala ljudska prava shodno postojećim okolnostima“.

Ombudsman je naveo da će se starati da ljudska prava građana Srbije budu zaštićena i poštovana u okviru mera kojima se odstupa od vanrednog stanja.

„Član 200 Ustava Srbije predviđa da proglašenjem vanrednog stanja mogu biti propisane mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava“, navodi se u saopštenju.  

U Srbiji je u nedelju uvedeno vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa.