UNS: MUP i Ministarstvo kulture da omoguće novinarima da rade neometano

Vesti 18. mar 202013:28 > 13:31
Shutterstock

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo unutrašnjih poslova da omoguće novinarima i medijskim radnicima neometano obavljanje profesionalnih zadataka u vreme policijskog časa.

UNS je u saopštenju naveo da smatra da je dovoljno da redakcije kolegama i novinarskim ekipama izdaju potvrdu da su na zadatku i da takva potvrda važi isključivo za medije koji su registrovani.

POVEZANE VESTI

Oni su podsetili da je pravovremeno informisanje u kriznim situacijama od najvećeg značaja za funkcionisanje društva i prevazilaženje vanredne situacije u kojoj se ono nalazi, kao i da novinari i medijski radnici spadaju u kategoriju vitalnih javnih službi u takvim prilikama.

UNS je naveo da novinari u izveštavanju u vanrednim situacijama moraju da postupaju sa dužnom novinarskom pažnjom, da proveravaju nezvanične informacije kako ne bi izazivali paniku i dezinformisali javnost.

Naveli su i da se pridružuju apelu Evropske federacije novinara da medijski poslodavci obezbede sigurnost novinarima i njihovu zdravstvenu zaštitu pri obavljanju posla.