Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova zbog stavova o vanrednom stanju

Vesti 18. mar 202013:57 > 15:05
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti smenio je ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiua zbog protivljenja premijerovim stavovima o uvođenju vanrednog stanja na Kosovu i izazivanja panike, ocenama da se broj zaraženih povećava iz sata u sat.

Veljiu je u izjavi za Klan Kosova rekao da se „broj zaraženih povećava svakog trenutka“ čime je širio paniku među građanima, pošto ni Ministarstvo zdravlja niti Nacionalni institut javnog zdravstva nisu izjavili da se broj zaraženih povećava iz časa u čas.

POVEZANE VESTI

 „U ovim trenucima, kada sva javna uprava čini maksimalne napore da se minimiziraju štete od korona virusa, rukovodioci centralnih institucija, uključujući tu i članove vladinog kabineta treba da demonstriraju odemerenost kako u odlukama tako i u izjavama“, saopšteno je iz kabineta Kurtija.

U saopštenju se takođe konstatuje da je ministar Veljiu u javnim nastupima koji nisu bili zasnovani na premijerovim izjavama na internim sastancima, „pokazao nedostatak vođstva i otvoreno minimizirao rad vlade čiji je deo“.

„U ovim okolnostima sam prinuđen da delujem i odlučio sam da smenim Veljiua sa funkcije ministra unutrašnjih poslova i javne uprave. Ja sam upoznao predsednika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isu Mustafu o odluci koju sam doneo i od njega zatražio da mi što pre dostavi ime novog ministra“, navodi se u izjavi Kurtija.

U međuvremenu, do izbora novog ministra sve odluke unutar ministarstva će donositi zamenik ministra đeljalj Svečla, dodaje se u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera. Veljiu je prvi potpredsednik Demokratskog saveza Kosova i pre izbora za ministra bio je gradonačelnik Podujeva.

Mustafa traži da Kurti ukine takse i opozove odluku o smeni

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa zatražio je od premijera Aljbina Kurtija da do kraja sedmice ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH i da opozove odluku o smeni ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua.  

Mustafa je ocenio da je smena Veljiua u suprotnosti sa koalicionim ugovorom i ocenio da su takvi potezi premijera štetni i neprihvatljivi i da mogu da dovedu do raskida vladajuće koalicije. On je ocenio da smenjivanje Veljiua predstavlja nepoštovanje koalicionog sporazuma.  

„U sporazumu smo se opredelili da ministri mogu biti smenjeni od strane premijera u konsultaciji sa predsednikom političkog subjekta sa kojim je koalicija potpisana, a na osnovu obrazloženja koje prihvati predsednik DSK“, napisao je Mustafa na fejsbuku. 

Mustafa je naglasio da ga premijer Kurti nije konsultovao prilikom donošenja odluke o smenjivanju Veljiua. 

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.