Nastavnica srpskog jezika iz Srbije izabrana među "50 najboljih na svetu"

Vesti 19. mar 202015:22 > 15:30
Promo

Ivana Kovačević, nastavnica srpskog jezika i književnosti u beogradskoj Osnovnoj školi "Dr Dragan Hercog", plasirala se u 50 najboljih nastavnika sveta, u okviru takmičenja Global Teacher Prize, saopštilo je Udruženje "Živojin Mišić".

To udruženje izabralo je prošle godine predstavnike Srbije za svetsko takmičenje, za koje se veruje da je u rangu Nobelove nagrade za nastavnike. 

Nominivano je ove godine 12.000 nastavnika iz 140 zemalja. Kovačević sada završava doktorske studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Takmičenje Global Teacher Prize postoji šest godina i organizuje ga Varkey Fondacija, od ove godine u partnerstvu sa organizacijom UNESCO, sa ciljem da pronađe najbolje nastavnike u svetu i pokaže da je njihova profesija jedna od najvrednijih za svako društvo.

Od Top 50, Global Teacher Prize će izabrati najboljih deset nastavnika u junu, a proglašenje najboljeg na svetu biće u oktobru u Londonu.

Global Teacher Prize najboljeg nastavnika sveta nagrađuje sa milion američkih dolara, koji nisu lična nagrada tom nastavniku, već moraju biti uloženi u obrazovanje u lokalnoj zajednici ili na nacionalnom nivou.