Poništena presuda novinaru iz Bele Crkve za lažno prijavljivanje svoje otmice

Vesti 19. mar 202018:38 > 18:44
N1

Viši sud u Pančevu ukinuo je okrivljujuću presudu protiv novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, kojom je bio osuđen na osam meseci zatvora zbog navodnog lažnog prijavljivanja sopstvene otmice, u junu 2018. godine. Predmet je vraćen Osnovnom sudu u Vršcu na ponovno postupanje.

Cvetković je agenciji Beta rekao da će podneti krivične prijave protiv svih izvršilaca koji su zloupotrebili službeni položaj zbog brisanja privatnih video nadzora u Beloj Crkvi u vreme otmice, kao i krivične prijave zbog ograničavanja njegove slobode kretanja i oduzimanja pasoša.

POVEZANE VESTI

„Tražiću da se kao svedoci na okolnosti izjasne oni koji su znali sve, a to su pre svega (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić, (premijerka) Ana Brnabić i ministar policije (Nebojša Stefanović). Pošto znaju sve, pa neka nam kažu sve detalje: i gde sam se krio, ko me je sakrio, kako je to urađeno. Pa da vidimo šta znaju a šta su lagali, pošto im je politički bilo interesantno da pričaju“, naveo je Cvetković.

Nestanak novinara Stefana Cvetkovića bio je prijavljen 13. juna, kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna u rano popodne saopštili da je Cvetković pronađen.

Cvetković je 19. juna u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je ostao pri svojim tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi, od kojih su dvojica na glavi imali „maske“, a treći koji nije nosio masku je imao „nešto slično policijskoj znački“.

Sat i po pre njegove konferencije za medije u Beogradu, tužilaštvo se oglasilo i u saopštenju za javnost navelo da je Cvetković lagao tokom davanja iskaza i da otmice u stvari nije ni bilo. Tužilaštvo je najavilo podnošenje krivične prijave protiv njega.

Cvetković je, međutim, na konferenciji za novinare odbacio ovakve navode tužilaštva i medijima rekao da je bio otet.  

Novinarska udruženja i pravni stručnjaci ukazali su na činjenicu da su 15. juna na konferenciji za novinare javnost o nestanku pa o pronalasku Cvetkovića obaveštavali organi koji nisu nadležni za to: predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Posle te navodne otmice, Cvetković je u julu 2018. godine bio fizički napadnut u Beloj Crkvi, a napadač je uhapšen.

Novinar je 18. jula prijavio da su nepoznate osobe pucale na automobil u kojem se u tom trenutku nalazio sa prijateljem, u blizini Bele Crkve. I ta njegova prijava bila je deo optužbe protiv njega na suđenju pred Osnovnim sudom u Vršcu.

On je posle toga optuživao vlasti u Srbiji da sprovode torturu nad njim jer se interesuje za razotkrivanje slučaja ubistva Olivera Ivanovića.

Stefan Cvetković je lokalni novinar iz Bele Crkve, koji je nekada imao svoju lokalnu televiziju TNT, a sarađivao je svojevremeno i sa RTV B92, Radio Indeksom i Glasom javnosti.

Cvetković je i ranije prijavljivao pretnje smrću, a 2008. godine je i fizički napadnut, kada ga je pesnicom u glavu udario bivši policajac M. P, koga je potom privela lokalna policija.