DSK predao zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova

Vesti 20. mar 202017:43 > 18:09
N1

Demokratski savez Kosova predao je Skupštini Kosova potpise više od 40 poslanika sa zahtevom za izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija, saznaje portal koha.net u Skupštini Kosova.

Prethodno je šef poslaničke grupe DSK, Arben Gaši, izjavio da su obezbeđeni potpisi za pokretanje postupka. 

„Verujem da ćemo predati potpise na kraju radnog vremena ukoliko ne bude konkretnih poteza premijera Kurtija. Sve što mogu da potvrdim je da je potpisa prikupljeno više nego što je potrebno“, kazao je Gaši za agenciju Kosovapres. 

PROČITAJTE I:

Gaši je ukazao na to da je lider DSK Isa Mustafa ostavio vremena do danas da premijer Kurti ukine takse na robu iz Srbije i BiH, poništi odluku o smeni Agima Veljijua sa funkcije ministra unutrašnjih poslova i javne uprave i da se izvini DSK i Veljijuu, navodeći „da sada sve zavisi od kosovskog premijera“. 

Stranka Isa Mustafe ima 28 poslanika, među kojima se četvoro protive rušenju Vlade Aljbina Kurtija.

Alijansa za budućnost Kosova ima 13 poslanika, a Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa novo Kosovo šest poslanika, što je dovoljno da se pokrene postupak. Za sada se ne zna da li će zahtev DSK za izglasavanje nepoverenja Vladi premijera Kurtija, podržati i Demokratska partija Kosova koja ima 24 poslanika.

Kolčaku: Nema uslova za sednicu Skupštine, korona virus određuje pravila 

Potpredsednica Pokreta Samoopredeljenje Fatmire Mulhadža Kolčaku ocenila je da nema uslova za održavanje sednice Skupštine Kosova, na kojoj bi se razmotrio zahtev Demokratskog saveza Kosova za izglasavanje poverenja Vladi Kosova i da sada pravila ponašanja određuje pandemija koronavirusa.    

Kolčaku, koja je po profesiji lekar epidemijolog, kao i predsednica Parlamentarne komisije za bezbednost i odbranu, u tekstu je upitala da li „politički imunitet poslanika takođe znači i imunitet protiv bolesti“.  

„Nema uslova za održavanje sednice, još manje parlamentarne rasprave. COVID-19 danas postavlja pravila delovanja, upamtite“, navela je ona. 

Prema njenim rečima, čak i ako budu preduzete sve mere, nema uslova za sednicu Skupštine Kosova.  

„Imamo odgovornu Vladu, sve ostalo može da sačeka da se prevaziđe vanredna situacija. Da li želite da pređete u diktaturu? Zdravlje pre svega“, napisala je Kolčaku, potpisujući se kao epidemiolog i predsedavajuća skupštinskog Odbora za bezbednosna i odbrambena pitanja.