Radojević: Političari da razgovaraju sa manje emocija, struka umiruje građane

Vesti 25. mar 202008:20 > 08:31
N1

Vesna Radojević, urednica portala "Raskrikavanje", izjavila gostujući u Novom danu da se naša zemlja uopšte ne razlikuje od ostalih po količini lažnih vesti i dezinformacija za vreme pandemije koronavirusa. Ona je navela da političari u obraćanju javnosti suviše emotivno šalju poruke građanima, i poručila da je potrebno da se stručnjacima da više prostora prilikom obraćanja javnosti.

POVEZANE VESTI

 „Mnogo je teško polemisati sa nečim što stručnjaci kažu da je dobro. E sad, mi smo imali u poslednjih 20 dana, nekoliko različitih strategija u kojoj su učestvovali stručnjaci, ali podjednako sa njima i vlast. Zato nam je i čudno, kada vidimo prizore sa Sajma, jer niko od nas ne želi da se nađe tamo. Kada vidimo ono šta se dešavalo u Italiji, Španiji i Kini, možda je bolje da budemo disciplinovaniji. Meni je samo problem to da li je bilo potrebno da kineski stručnjaci dođu ovde i lično kažu ‘Da, potrebno je da masovno testirate’, a do pre tri ili četiri dana smo slušai to da to ne može da bude slučaj ovde i da nema nikakve svrhe“, navodi Radojević.

Dodaje da je isti takav slučaj bio i kod odluke o prestanku rada obrazovnih institucija, kada su vlasti jednog dana uveravale građane da nema potrebe za zatvaranjem, da bi nakon nekoliko dana hitno odlučili da se to bez odlaganja uradi.

Komentarišući informisanje građana u vanrednoj situaciji ona navodi da svaki građanin zna, kao i novinari, da se slaba informisanost prenosi na stanovnike i u mirnodopsko doba, pa tako i u ovakvoj situaciji.

„Informisanje i obaveštavanje novinara u ovoj zemlji je katastrofalno, a sada je još više. Potpuno razumem tu inicijativu zato što, kada je proglašeno vanredno stanje, predsednik Srbije je tu konferenciju počeo sa rečenicom koja je zvučala ‘Srbija je u ratu’, i onda je imao pauzu i onda je rekao – sa nevidljivim neprijateljem’. Takve izjave, emotivno predstavljene, uz puno drame i bespotrebnim podizanjem panike među stanovništvom nikome nisu potrebne. Imali smo u protekla dva dana konferencije sa lekarima, i svako od nas je imao potrebu da čuje informaciju o situaciji koja nam je ograničila živote. Čim smo ih čuli, odmah nam je lakše. Kada imate dramu, onda to ničemu ne služi“, napominje Radojević.

Ona naglašava da i premijerka, ali i ostali zvaničnici prilikom razgovora sa novinarima u ovakvom trenutku moraju da razgovaraju sa mnogo manje emocija.

„Sa druge strane, primećujemo i neke zloupotrebe. Na primer, kolege iz „Južnih vesti“ ne mogu da potvrde ništa u vezi sa situacijom sa koronavirusom u tom Nišu. Zvaničnici ne žele da odgovaraju na pitanja. Ništa neće da kažu niti da potvrde“, objašnjava Radojević i dodaje da se takva praksa pojavljuje i u Beogradu jer mnoge institucije ne žele da daju odgovore novinarima dok traje vanredno stanje.

Govoreći o lažnim vestima i dezinformacijama koje se pojavljuju u našoj javnosti, ona kaže da se mi uopšte ne razlikujemo od ostalih zemalja u svetu po pitanju vesti koje su vezane za pandemiju koronavirusa.

„Imali smo 27 ljudi u Iranu koji su se otrovali alkoholom, juče smo imali bračni par iz Arizone, uzimali su lekove koje je preporučio Tramp. U svakom slučaju, imamo mnoga istraživanja o lekovima, ali nemamo zvaničan lek ni vakcinu koja leči, odnosno prevenira koronavirus, tako da svim tim lažnim vestima mnogo doprinose zvaničnici, moram da priznam“, ocenjuje Radojević.

„Ono što je šokantno je što smo čuli da i naši građani u apotekama kupuju te lekove, zbog toga što su to negde pročitali ili čuli. Prirodno je da osećate strah i želite da zaštitite sebe i porodicu, i onda tražite način da to uradite, ali ukoiliko slušate samo državnike i političare, to može da prouzrokuje samo štetu. Mislim da većina građana mora da shvati da informacije treba da traži na odgovornim mestima, kao što je sajt Ministarstva zdravlja ili Svetske zdravstvene organizacije“, zaključuje Radojević.

Sve informacije pročitajte u našem blogu uživo, i na stranica Koronavirus.