U vreme pandemije, neki odlično zarađuju – cene testova i maski drastično veće

Vesti 25. mar 202019:01 > 19:52
Reuters/Benoit Tessier

U vreme pandemije neki će dobro zaraditi. Pre svega proizvođači testova na Covid 19. Cena testova je od izbijanja pandemije skočila sa nekoliko dolara po jedinici, na nekoliko desetina dolara. Stručnjaci poručuju da je tako nešto moguće, jer u međunarodnoj trgovini nema nikakvih pravila, niti sankcija za one koje zloupotrebljavaju krizu i koriste dominantan položaj.

Brzi test na koronavirus 20. marta španska kompanija nudila je za manje od evra po jedinici. Za samo nekoliko dana, zainteresovanom kupcu, koji je u međuvremenu uplatio i depozit, saopšteno je da je cena istog testa drugačija – tri puta je veća.  

U međuvremenu, kompanija iz Singapura kineski test na antitela na Covid 19 nudi za čak 30 dolara po jedinici.

Ministar trgovine u Vladi Srbije kaže da za takvo ponašanje leka nema. 

„Mislim da Svetska trgovinska organizacija, kao ni mnoge multilateranle organizacije, niti mogu niti imaju instrumente da bilo šta spreče. Mi moramo da se snalazimo“, smatra ministar trgovine Rasim Ljajić.

POVEZANE VESTI:

Snalaženje je posledica činjenice da u međunarodnoj trgovini nema bilo kakvih antimonopolskih pravila, objašnjava bivša pomoćnica ministra trgovine, Bojana Todorović. Podseća da je Svetska trgovinska organizacija početkom 2000. pokušala da ta pravila uspostavi, ali bez uspeha.

„Očigledno da važni, glavni igrači na svetskoj sceni u domenu trgovine i investicija nisu bili zainteresovani da se međunarodna pravila uvedu. Ne postoje nikakva pravila i nikakve sankcije za ponašanje bilo kojih zemalja u ovom domenu takozvane trgovine i konkurencije. Sada svako radi ono što može, tako mogu da zaključim, jer nema tih pravila“, navela je Bojana Todorović.

Da na svetskom tržištu, u vreme pandemije, radi ko šta može i hoće svedoči i nedavna izjava predsednika Srbije. Nije govorio o testovima na Covid 19, ali jeste o respiratorima.

„Znači da smo, ne mogu da kažem crno, ali na polucrno, avansno platili nove resporatore“, rekao je ranije predsednik Srbije Aleksndar Vučić.

Platila je država i zaštitne maske. Ne na crno, već Kinezima. Od 3.120.000 koliko je juče stiglo, dva i po miliona od danas je u apotekama. Hirurške maske koje su pre pandemije koštale dvadesetak dinara, više ne možete da nađete ispod sto dinara po komadu.

„Ovo je cena da je dovoljno da se pokriju ti osnovni troškovi kupovine, transporta maski. Tu zarade nikakve nema. Ne zaboravite da je ovo proizvod koji je deficitaran na svetskom tržištu, da smo u Americi na početku krize imali maske koje su koštale 60 centi, danas koštaju 7 dolara“, objasnio je Ljajić.

Da srpski apotekari ne bi zarađivali na pandemiji, Vlada je cenu maski ograničila na 120 dinara po komadu. Ministar trgovine objašnjava da se u apotekama, osim tih najjeftinijih, mogu naći višeslojne maske, čija je i nabavna i prodajna cena nekolio stotina dinara.