Odbrana Branka Lazarevića traži izuzeće tužilaca

Vesti 07. maj 201511:36 > 13:44
N1

Suđenje bivšem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije, Branku Lazareviću i još trojici optuženih za odavanje policijskih informacija o praćenju i prisluškivanju kriminalne grupe Darka Šarića, odloženo je na neodređeno vreme zbog zahteva za izuzeće tužioca za organizovani kriminal, njegovog zamenika i republičkog javnog tužioca.

Branilac optuženog Lazarevića, advokat Veran Zvečar zatražio je zbog „nezakonitog prikupljanja dokaza i pristrasnosti“ izuzeće tužioca za orgizovani kriminal Miljka Radosavljevića, njegovog zamenika i postupajućeg tužioca u ovom predmetu Saše Ivanića, kao i republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

Njegovom zahtevu pridružili su se advokati ostalih optuženih, a advokat Velisav Milutinović koji brani optuženog Rodoljuba Radulovića zatražio je povlačenje optužnog predloga i odustajanje od krivičnog postupka.

Postupajući tužilac za organizovani kriminal Saša Ivanić ocenio je da je cilj zahteva za izuzeće odugovlačenje postupka, jer su sa predloženim dokazima bili upoznati od početka postupka.

„Smatram da je ovo usmereno na odugovlačenje, ove okolnosti slušam od 2009. godine i ne znam koji je ovo put da se traži moje izuzeće, šta se ovoliko beži od postupak to zna odbrana“, rekao je Ivanić. Ocenio je i da zahteva izuzeće „spočitan u formi krične prijave koju nije podneo“, jer se ni jednom rečju ne kaže indicija ili osnov sumnje.

Advokat Veran Zvečar rekao je da je izuzeće Ivanića i Radisavljevića zatražio jer su nezakonito ozvučili svedoka Mileta Jerkovića i da je on na „čudan način odbio status prikrivenog islednika“.

On je precizirao da Jerković kao osumnjičeni za krivična dela nije mogao da bude prikriveni islednik po zakonu, jer to može da bude samo policajac ili neko zaposlen u službenim organima. Dodao je da Jerković podstrekivao optuženog Radovana Štrpca na izvšenje krivičnih dela, a pod pritiskom policije i tužilaštva.

Izuzeće republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac zatražio je, jer je znala da su dokazi „sakupljeni na nezakonit način, a nije sprovela istragu“.

O zahtevu za izuzećem odlučuje Državno veće tužilaca, a nakon njihove odluke sud će pismenim putem zakazati nastavak postupka.

Branko Lazarević je optužen da je 2008. i 2009. godine, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, u više navrata odavao „naročito poverljive podatke o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu“.

VideoOdloženo suđenje Branku Lazareviću