Milić: "Skajp suđenja" nisu propisana zakonom, da li su baš toliko hitna

Vesti 29. mar 202016:58 > 17:06
Medija centar Beograd

Novosadski advokat i izvršni direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Veljko Milić ocenio je da su suđenja uz pomoć Skajpa za one koji prekrše mere samoizolacije u uslovima pandemije koronavirusa, "krajnje neuobičajena, čak i za vanredno stanje".

Putem Skajpa već su osuđene tri osobe u Srbiji i to na zatvorske kazne od dve do tri godine zbog kršenja naložene mere samoizolacije usled pandemije, podsetio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), za koji je Veljko Milić napisao autorski tekst o „Skajp suđenjima“.

POVEZANE VESTI

Suđenje u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku je za pojedinca kome se sudi za krivično delo od ključne važnosti, naveo je Veljko Milić. On smatra da korišćenje Skajpa ili nekog drugog računarskog programa za suđenja putem video linka, samo po sebi možda i ne bi predstavljalo problem, kada bi to bilo uređeno Zakonikom o krivičnom postupku, međutim taj Zakonik takvu mogućnost ne predviđa, čak ni u vanrednom stanju.

S druge strane, Zakonik o krivičnom postupku, kao jedno od načela na kome se zasniva čitav krivični postupak, predviđa načelo neposrednosti, napominje izvršni direktor NDNV.

„Prema tom načelu, svi dokazi koji se izvode radi donošenja odluke o nečijoj krivici, moraju biti izvedeni neposredno pred sudijom koji će tu odluku doneti, jer sudija mora sam da formira svoj sud o izvedenim dokazima. Drugim rečima, sudija, između ostalog, treba da vidi i čuje odbranu okrivljenog, ali ne putem video linka, nego u sudnici“, objasnio je Milić.  

Dodao je da to načelo podrazumeva da osoba kojoj se sudi, mora biti prisutna na suđenju, a Zakonik o krivičnom postupku predviđa izuzetke od ovog pravila samo u slučaju da je ta osoba u bekstvu ili nije dostupna državnim organima, ali se među tim izuzecima ne nalazi opasnost od širenja virusa.

Prema njegovim rečima, drugo načelo od kojeg se odstupa prilikom „Skajp suđenja“ je načelo javnosti suđenja, koje omogućava građanima, između ostalog, i da fizički budu prisutni u sudnici prilikom suđenja, kako bi bili upoznati sa tokom postupka.

Milić kaže da osobi kojoj se sudi prisustvo građana znači da će postupanje prilikom suđenja biti pod budnim okom javnosti, što značajno smanjuje mogućnosti za bilo kakve zloupotrebe.

„Zakonik o krivičnom postupku propisuje i slučajeve kada je moguće odstupiti od načela javnosti, ali se ni među tim slučajevima ne nalazi opasnost od širenja virusa“, naveo je Milić.

Dodao je da je pravo osobe kojoj se sudi, da prisustvuje suđenju ukoliko je dostupno državnim organima i da mu se sudi javno, toliko važno da je zajemčeno Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ta prava nije moguće ograničiti ni u vanrednom stanju.

Milić pita da li su suđenja za krivična dela Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i Prenošenje zarazne bolesti baš toliko hitna, da je potrebno održavati suđenja putem Skajpa, kada se zna da oba dela zaastarevaju posle šest godina.

„Preporukama Ministarstva pravde i Zaključkom Visokog saveta sudstva izdvojen je čitav niz drugih suđenja koja takođe ne trpe odlaganje, međutim Ministarstvo pravde ne uvodi ‘Skajp suđenja’ ni za jedan drugi hitan sudski postupak, osim za postupke za ova dva krivična dela“, rekao je on.

„Ukoliko se kao obrazloženje za uvođenje ‘Skajp suđenja’ uzmu u obzir navodi Ministarstva pravde da se time štite zaposleni kao i lica protiv kojih se vodi postupak, postavlja se pitanje zašto se na isti način ne štite zaposleni i stranke u drugim sudskim postupcima koji su označeni kao hitni, a za koje nije uvedeno ‘Skajp suđenje'“, pita Milić.

Dodao je da je Ministarstvo pravde preporučillo pravosudnim organima da pooštre sankcije za ta dva krivična dela, i da se za sva lica koja prekrše meru samoizolacije predloži pritvor.“Ovo se čini kao posebna stvar, pa se postavlja pitanje da li je ovo direktan pritisak Ministarstva na sudije, odnosno slobodnu sudijsku procenu“, rekao je Milić.

„Ako ove mere imaju za cilj da država što brže i što snažnije pošalje poruku da će sankcionisati sve one koji ne poštuju zdravstvene mere koje su donete zarad sprečavanja korona virusa i odvrati neodgovorne pojedince od kršenja samoizolacije i drugih mera, onda bi i organi koji ih propisuju morali da se pridržavaju Ustava i zakona u donošenju mera u vanrednim okolnostima. Jer, valjda cilj tih mera nije suspenzija vladavine prava“, napisao je Veljko Milić.