Kamp za decu ukida vežbe u pucanju

Vesti 07. maj 201519:03 > 19:09
N1

Da li je Svetolazarev pravoslavni omladinski kamp kod Despotovca opasnost za njegove maloletne učesnike? Organizatori tvrde da nije i dodaju da će tokom desetodnevne škole ukinuti radionicu u kojoj se uči kako pucati.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da će policija zabraniti kamp ukoliko Tužilaštvo utvrdi da postoje elementi krivičnog dela; iz Tužilaštva za N1 kažu da ni ne znaju da kamp postoji.

Vojna radionica se ukida, kazala je igumanija manastira Novi stjenik mati Efrosinija Nikolić: „Neće više nikad biti. Ne u avgustu nego u bilo kojem sledećem avgustu. Znači, ništa što je vezano za sportsko streljaštvo više neće biti“.

Povezane vesti

Kakve veze ima puška i ljubav prema Bogu ne znaju ni same organizatorke kapma iz Srpske istinske pravoslavne crkve. Kažu, tu, spornu, radionicu su kopirale iz sličnih kampova u svetu: „Mi smo smatrali da je to jedan od programa koji smo mi preuzeli nemajući iskustva kako se kampovi organizuju“, kazala je igumanija.

Osnivač časopisa „Politikologija religije“ tvrdi da nema razloga za strah od kampa i samozvane istinske pravoslavne crkve: „Kad procenjujemo njihovo mesto u ukupnom svetu praoslavlja u Srbiji onda je to definitivno politički beznačajna zajednica i mislim da novine nisu bile fer kad su govorile o njima, jer su pokušavale da ih predstave kao neku vrlo ozbiljnu opasnost, a oni to nikako ne mogu biti zato što su pre svega brojčano beznačajni“.

Iako beznačajan, policija je već pretresala kamp. Prošle godine su zaključili da nije bilo protivzakonitih dela. Pod pritiskom medija, prvi čovek policije je ove godine ipak, najavio moguću zabranu kampa.

N1

Mi smo i sami kao Ministarstvo odreagovali na taj način da ostavljamo da drugi procene, kao što je Tužilaštvo, da li u celoj ovoj aktivnosti ima elementa krivičnog dela“, kaže Vesna Tanasijević iz MUP-a Srbije.

U nadležnom tužilaštvu ipak kažu da ni ne znaju za kamp i da ih policija o tome nije obavestila: „O mogućem održavanju istog kampa, nismo dobili bilo kakvu, ni usmenu a ni pismenu informaciju“, kaže se u odgovoru tužilaštva na upit novinara N1.