Simonović: Rešili da zastraše novinare, zajednička glupost Vučića i Brnabić

Vesti 02. apr 202016:26 > 16:26
N1

Hapšenje novinarke portala Nova.rs Ane Lalić doprinelo je da vlast shvate da su se preigrali, da neće ništa postići i da ne mogu da ućutkaju slobodne medije, ocenio je urednik Nova.rs Veselin Simonović. Govoreći o uredbi vlade o informisanju tokom epidemije koronavirusa, on je ocenio da je to "zajednička glupost" predsednika Srbije i premijerke.

Vlast je rešila da zastraši novinare ovim činom da ne bi postavljali pitanja i tražili odgovore i istraživali njihovu nesposobnost i razotkrivali laži koje svakodnevno plasiraju, kazao je on u izjavi za N1.

Privođenje novinarke Ane Lalić nije samostalan potez MUP-a ili policije, već su oni uradli ono što je tražilo tužilaštvo, a problem je u tužilaštvu koje je sluga vlasti.

 „U ovom trenutku bi bilo poželjno objaviti imena tužilaca, a mi ćemo doći do tih imena, koji su pristali na to da budu sramne sluge vlasti“, kazao je on.

Govoreći o uredbi vlade o informisanju tokom epidemije koronavirusa, on je ocenio da je to „zajednička glupost“ predsednika Srbije i premijerke.

„Samo zbog reakcija koje su brzo usledile su shvatili da će najbolje iz toga da izađu tako što ce karikaturalno, kao u lošem crtanom filmu, premijerka Ana Brnabić izaći na javni servis i preuzeti na sebe odgovornost i opet dodvoravajući se predsedniku izjaviti da je to njena odgovornost, da je zahvalna predsedniku što je predložio da se to povuče – mislim da je to njihova zajednička glupost“, rekao je.

POVEZANE VESTI

 Simonović je rekao da je za „famoznu uredbu vlade“ o informisanju tokom epidemije koronavirusa, mislio da će biti vid zastrašivanja, ali u Srbiji uvek ima onih „koji hoće da se dodvore vođi, da se istaknu tako što će pokazati veću lojalnost, i da zloupotrbe to da strpaju jednu časnu, hrabru, profesionalu novinarku u zatvor“.

„Ne verujem da u Srbiji može da se desi bilo šta tog značaja da sam vrh vlasti za to ne zna, ne može se uhapsiti novinarka, a da to ne znaju premijerka i predsednik. Oni ne mogu biti abolirani odgovornosti i kad tad će odgovariti za hapšenje novinara“, istakao je. 

Problem je u toj uredbi, kako je ocenio, jer ona zadire u osnovna ljudska prava i prava na slobodu informisanja, a to ne može da se pravda nikakvim vanrednim stanjem, niti vanrednim stanjem mogu da se ukinu po Ustavu i zakonima osnovna ljudska prava i sloboda izražavanja i informisanja.