Ana Lalić: I druge kolege imale informacije, osoblju KCV zaprećeno otkazom

Vesti 02. apr 202017:07 > 17:11
N1

Novinarka portala Nova.rs, koja je privedena posle teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodine, kaže da se 20 godina bavi novinarstvom, a da su njeni izvori dugo njeni izvori i da u njih nema sumnje. Dodaje da su iste informacije dobili i drugi novinari, a da je još pre dve nedelje zaposlenima u KCV stiglo upozorenje Upravnog odbora da će biti sankcionisani ukoliko budu komunicirali s medijima.

„U slučaju Kliničkog centra Vojvodine, meni su podaci počeli da stižu od noći petka na subotu od tri različita izvora: dvoje lekara specijalista i jedne medicinske sestre. I to je sve što ću reći o tim ljudima“, kazala je za N1 novinarka Nove.rs koja je u javnost iznela pritužbe medicinskog osoblja na stanje u KCV u koji se smeštaju pacijenti oboleli koornavirusom.

POVEZANE VESTI

Lalić je istakla da je činjenica da oni rade u uslovima u kojima nisu zaštićeni, a koji su suprotni od onoga što su zvanične informacije koje vlast daje.

Kaže da nie počinila nijedno krivično delo pa ni širenje panike i poručuje da će nastaviti da radi kao što je radila i prethodnih 20 godina.

Upitana zašto se o tim problemima ne čuje više i zašto lekari ne izađu javno da govore o njima, Lalić ukazuje da nijedna zemlja nije bila spremna na pandemiju i da sve muče slični problemi, ali da je razlika u tome što u Italiji, Španiji, Švajcarskoj ili Nemačkoj stručnjaci priznaju da imaju probleme, manjak osoblja, opreme i da im treba pomoć.

„Svi zaposleni u Kliničkom centru Vojvodine, uključujući i medicinsko osoblje, čistačice i zaposlene u administraciji, dobili su odluku Upravnog odbora koji je tog dana zasedao, gde se između pet šest tačaka nalazi i to da će svi zaposleni biti sankcionisani po cenu otkaza ako budu na bilo koji način komunicirali sa medijima i iznosili informacije“, kazala je novinarka.

Ona kaže da se nada da su zdravstveni radnici shvatili da su novinari na njihovoj strani i da su stali iza njih.

„Na žalost to nije njihova struka, vreme je da stanu i oni iza sebe i svojih kolega“, istakla je sagovornica N1.

Lalić je rekla da je novinarski posao trenutno nemoguće sprovesti do kraja profesionalno i ističe da su KCV i pokrajinski sekretarijat za zdravstvo ostali nemi na njena pitanja, čak i bez odgovora da neće da odgovore.

Na opasku da se često čuju odgovori da pitanja treba postaviti na konferencijama u Beogradu, Lalić kaže da pitanja o obuci sestara za rad sa novim respiratorima nisu za predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić.

„Ne ulazim u njihovo obrazovanje i stručnost, ali to nije tema za njih. Uzaludno je da nas usmeravaju da postavljamo konkretna pitanja ljudima koji ne mogu da imaju odgovore na ta pitnaja. To je izgovor i pokušaj vlasti da se maksimalno cenzuriše javno mnenje, nesvesni da se time čini štetu sopstvenom narodu“, ocenjuje Lalić.