DS: Grupa pojedinaca podnela tužbu protiv urednika Informera zbog širenja panike

Vesti 02. apr 202021:10 > 21:18
N1 (ilustracija)

Demokratska stranka je saopštila da je grupa istaknutih pojedinaca naše akademske i kulturne scene podnela tužbu protiv Dragana Vučićevića, glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina Informer zbog, kako su naveli, izazivanja panike prenošenjem lažnih vesti.

U saopštenju se precizira da su tužbu podneli Vesna Rakić Vodinelić, Ljubomir Jacić, Dragoljub Bakić, Tanasije Marinković, Vesna Pešić, Dragor Hiber, Žarko Trebješanin, Igor Ginzberg, Biljana Stojković, Gordana Matković, Slobodan Prvanović, Dušan Petričić, Snježana Milivojević, Gojko Božović i Mikloš Biro.

Ističe se da se u tužbi ukazuje na „neutemeljeno izveštavanje da ’korona ubija kao kuga’, kako je objavio Informer, uz uznemirujući nadnaslov ’Katastrofa biblijskih razmena’“.

„Tvrdnjom da koronavirus ubija kao kuga prenose se netačne tvrdnje, jer osumnjičenom kao novinaru koji radi u interesu javnosti mora biti poznato da su stručnjaci iz Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19, dana 1. aprila 2020. godine izneli tvrdnju da je trenutna stopa smrtnosti od virusa Covid 19 na taj dan iznosila između 2 i 3 %, u odnosu na broj registrovanih zaraženih lica u Srbiji, dok je kuga bakterijsko oboljenje čija smrtnost, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije iznosi između 30% i 60%, u zavisnosti od tipa“, stoji u tužbi, prenosi Informativna služba DS u saopštenju.