Još jedna osoba obolela od koronavirusa umrla u Kliničkom centru Vojvodine

Vesti 03. apr 202014:19 > 14:21
N1

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu preminuo je još jedan pacijent oboleo od virusa korona, a kako je rečeno na konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi, reč je 65-godišnjoj osobi iz sremskog sela Šatrinci, koja je imala "brojne komorbiditete". Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da će danas dva pacijenta biti otpuštena na kućno lečenje.

„Zdravsteni sistem Vojvodine u potpunosti funkcioniše. Testiramo sve više ljudi i pripremamo Novosadski sajam za prijem zaraženih sa lakšom kliničkom slikom“, rekao je Gojković.

Na konferenciji je rečeno da je na teritoriji Vojvodine do danas registrovana 191 osoba obolela od korona virusa, od kojih su 82 hospitalizovane na Klinici za infektivne bolesti i Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, koja je prenamenjena za prijem obolelih od ovog virusa.

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da su sve zdravstvene ustanove na teritoriji Vojvodine u potpunosti opskrbljene svim neophodnim zdravstvenim materijalom i medicinskom zaštitnom opremom.

Dodao je da zdravstveni sistem Vojvodine ima i dovoljno respiratora i testova na virus korona, što je, kako je ocenio, veoma značajno jer je počelo testiranje u većem obimu.

„Sva neophodna oprema svakodnevno pristiže iz centralnog magacina iz Beograda u KCV, odakle se dalje distribuira u sve druge zdravstvene ustanove na teritoriji Vojvodine“, naveo je Mirović.

On je ocenio da je proteklih dana u medijima bilo dosta dezinformacija, kada je reč o izgledu klinika na kojima su smešteni pacijenti oboleli od korona virusa i medicinskoj opremi koju one poseduju.

„Intenzivna jedinica Infektivne klinike je potpuno rekonstruisana pre godinu i po dana i u nju je, zajedno sa nabavkom opreme, uloženo više od milion i po evra. U protekle četiri godine potpuno su obnovljene i opremljene i klinike za ortopediju i abdominalnu hirurgiju i u njima će biti hospitalizovani pacijenti oboleli od ovog virusa“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je još jednom zahvalio zdravstvenim radnicima i svima koji rade u sistemu zdravstvene zaštite.

„Oni su pokazali vanrednu snagu, ogromnu volju, stručnost i profesionalizam i bez njih ovaj način suprotstavljanja virusu korona ne bi bio moguć“, kazao je Mirović i zamolio gradjane da poštuju naložene mere.

Dodao je da je Pokrajinska vlada opredelila 18 miliona dinara za Radio-televiziju Vojvodine, za potrebe realizacije nastave na daljinu na jezicima nacionalnih manjina, kao i značajna sredstva za prehrambene pakete za 1.000 najugroženijih izbegličkih porodica na teritoriji Vojvodine i za više od 5.000 romskih porodica.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.