Ruski stručnjaci počeli sa dezinfekcijom i posetama zdravstvenim ustanovama

Vesti 05. apr 202017:04 > 17:08
TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ruski vojni stručnjaci, koji su stigli u Srbiju zbog pružanja pomoći u borbi protiv koronavirusa, počeli su sa aktivnostima na dezinfekciji prostora i posetili su zdravstvene ustanove u više gradova u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema usaglašenom planu za angažovanje, jedinice ABHO sa tehnikom posebne namene izvršile su dezinfekciju na oko 65.000 kvadratnih metara u prostorijama i oko zdravstevnih ustanova.

Među prvim ustanovama izvršena je dezinfekcija u porodilištu GAK „Narodni front“ i KBC „Dragiša Mišović“, u kome su smešteni pacijenti srednje i teže oboleli od novog koronavirusa. U prvoj fazi, ruski lekarski timovi analiziraju epidemiološko stanje.

Oni se konsultuju sa svojim srpskim kolegama radi detaljnog upoznavanja sa zdravstvenom situacijom. Uskoro će i neposredno pružati medicinsku pomoć obolelim od virusa korona.

Za mesto specijalne obrade tehnike posle akcija dezinfekcije određen je prostor u krugu Vojnomedicinske akademije. Ruski vojni stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, a svaki tim ima lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca.

Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

U okviru pomoći stiglo je i 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske opreme, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom i u borbi protiv širenja Covida-19.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.