Zaraženi skoro svi lekari i osoblje Infektivnog odeljenja leskovačke bolnice

Vesti 07. apr 202017:35 > 17:37
REUTERS/BING GUAN

Skoro svi lekari i medicinsko osoblje sa Infektivnog odeljenja leskovačke bolnice zaraženi su koronavirusom, rečeno je na današnjoj konferenciji lesksovačkog Kriznog štaba, među zaraženima su i servirke, a pozitivno na koronu je još šestoro radnika kompanije "Jura".

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Leskovcu od juče je porastao za više nego duplo – danas je saopšteno da ih je 62, a do juče je bilo 30.

U Jablaničkom okrugu dosad je obolelo 67 osoba, od kojih 62 u Leskovcu, u Vlasotincu i Medveđi po dva, a u Bojniku jedan.

Jedna osoba u Medveđi preminula je pre no što su stigli rezultati koji su potvrdili da je pozitivna na koronavirus, a čekaju se rezultati uzoraka uzetih od još 49 osoba.

Među obolelima su 23 zdravstvena radnika, a njih 18 je iz lesksovačke Opšte bolnice i petoro iz Doma zdravlja.

Pod zdravstveni nadzor zbog kontakta sa obolelima na području Jablaničkog okruga stavljene su 602 osobe, od toga samo u Leskovcu 579.

Od povrtanika koji su ušlu u Srbiju i trenutno je u samoizolaciji u Leskovcu 827, a u Jablaničkom okrugu ukupno 1.006.

Iako su zaraženi skoro svi lekari i medicinko osoblje sa Infektivnog odeljenja, gde sada rade samo dva lekara i dve medicinske sestre, komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović i direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević tvrde da su oni imali kompletnu zaštitnu opremu i da su se „verovatno zarazili kada su je skidali da idu u toalet ili da popiju kafu“.

On je dodao i da se među 23 zaraženih zdravstvenih radnika nalaze i radnici sa Službe za infektivne bolesti, gde su ostala da rade dva lekara i dve medicinske sestre.

„Do daljeg će grudno i infektivno odeljenje funkcionisati kao jedno, a načelnik grudnog odeljenja od sada će rukovoditi Službom za infektivne bolesti, a ta služba će se kadrovski popuniti lekarima i specijalizantima koji su zaposleni u leskovačkoj bolnici“, rekao je Dimitrijević.

On je dodao da će, po preporuci Kriznog štaba Vlade Srbije, „svi oni koji su oboleli u toku dana biti prevezeni u Niš“.

Direktor bolnice Nebojša Dimitrijević je rekao da je ta ustanova dobila dva mobilna respiratora.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.