Privremene bolnice se popunjavaju, nadležni poručuju – akcenat na novoobolelim

Vesti 08. apr 202017:36 > 19:31
N1

Nakon što je i zvanično odluka o ukidanju tzv. kućne izolacije, tj. lečenja u kućnim uslovima, stupila na snagu, stručnjaci najavljuju da će se sve više pacijenata pozitivnih na koronavirus, ali blaže kliničke slike, slati u privremene bolnice. U Institutu za javno zdravlje "Batut" kažu da će fokus biti na novozaraženima, ne toliko na starim slučajevima. Ekipa N1 obišla je krug bolnice na Beogradskom sajmu.

Kako virus bude slabio, imaćemo sve više kandidata za smeštaj u privremen bolnice, kao što je ona na beogradskom Sajmu. Najviše će biti onih koji nemaju izražene respiratorne infekcije, već će imati blažu kliničku sliku, a upravo su te privremene bolnice za njih i namenjene.

To je jedno od objašnjenja Instituta „Batut“ nakon što je doneta odluka da se ukida lečenje u kućnim uslovima, odnosno stavlja tačka na kućnu izolaciju.

POVEZANE VESTI

Kako je objašnjeno, svi koji su se lečili u kućnim uslovima u prethodnom periodu, neće masovno biti prebačeni u ove privremene bolnice.

Pratiće se situacija i, kažu, ne isključuje se mogućnost da će neki iz kućnih uslova biti prebačeni na beogradski Sajam ili neku od drugih preivremenih bolnica, ali struka, ipak, kaže, da se pravilo pre svega odnosi na  novoobolele osobe.

„Dobar deo, dakle 80 posto inficiranih koji imaju lakšu kliničku sliku, oni su bili u kućnim uslovima. Veliki broj tih završava lečenje. Tako da je važno da svako ko je sa COVID pozitivnim rezultatom pristupi onom lečenju koje se preporučuje“, kazala je direktorka „Batuta“ Verica Jovanović.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je besmisleno da u privremene bolnice idu oni koji su pred kraj perioda samoizolacije.

„Besmisleno je da idu pred kraj samoizolacije. Ako su na samom početku, nije nemoguće da će biti pozvani u ove bolnice.

Mera kućne izolacije ukida se i kada su u pitanju zdravstveni radnici. Važiće samo kada su u pitanju trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom, oni koji imaju teška hronična oboljenja i za pacijente koji su na dijalizi.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.