Sindikat Sloga podneo prijavu protiv komandanta poligona "Pasuljanske livade"

Vesti 09. apr 202015:42 > 15:50
Izvor: N1

Sindikat Sloga zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv komandanta poligona "Pasuljanske livade" potpukovnika Nebojše Lojpura zbog toga što je najmanje 10 vojnika sa tog poligona zaraženo koronavirusom, saopštio je taj sindikat.

Lojpur se u krivičnoj prijavi, u kojoj su poimenice navedeni svi zaraženi vojnici, tereti da je u okviru svoje nadležnosti propustio da preduzme propisane, naređene ili druge očigledno potrebne mere za obezbeđenje jedinice, čuvanje života i zdravlja ljudi koji su mu povereni.

Sindikat tereti Lojpura da nije ništa uradio i preduzeo potrebne mere izolacije, niti sampizolacije, već su vojnici i dalje obavljali dužnost ostvaljajući mogućnost da prošire virus na sve pripadnike jedinice, ali na svoje porodice iako se prvi oboleli iz te jedinice javio još 30. marta.

Prema tvrdnjama sindikata Sloga, Lojpur je još 26. marta bio u kontaktu sa direktorom bolnice u Ćupriji koji je hospitalizovan, jer mu je potvrđena korona, ali potpukovnik posle toga nije otišao u samoizolaciju, „iako je i on mogao da bude prenosilac virusa pripadnicima jedinice“.

Na poligonu „Pasuljanske livade“ je 5. aprila na vežbi boravio i ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa načelnikom Generalštaba vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i saradnicima, kao i pripadnicima 82. avijacijske brigade iz Kraljeva, koji su tamo imali vežbu.

Sindikat tvrdi da Lojpura niko nije upzorio niti primenio propisane kazne za one koji ne poštuju mere samoizolacije , a bili su u kontaktu sa obolelim.

Zbog toga Sindikat pita kako je moguće da pravila samoizolacije važe selektivno u situaciji kada je ceo svet u pandemiji i kada je u zemlji zbog svega uvedeno vanredno stanje.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.