Paunović: I u Paraćinu ima zaraženih medicinara, ali još uvek nije alarmantno

Vesti 10. apr 202018:00 > 18:01
Izvor: N1

Sa današnjim danom u Paraćinu je od početka pandemije koronavirusa zaraženo 55 osoba, a pet osoba je preminulo, rekao je gostujući u Danu uživo predsednik opštine Paraćin Saša Paunović. "Ne sme biti zloupotrebe vlasti u ovom trenutku. Svako vreme je pravo za borbu za vladavinu prava i demokratiju", kazao je.

„Neki broj pacijenta se nalazi u Beogradu u ustanovama, a većina ima blage simptome. Nema naglog skoka obolelih, ali informacije nisu potpuno ažurirane. Ovo je pouzdana informacija od jutros. Ima malo više testiranja među zdravstvenim radnicima, gde ima pozitivnih“, rekao je Paunović.

Među zaraženim zdravstvenim radnicima nema onih koji su direktno vezani za obolele od koronavirusa, već su u pitanju zdravstveni radnici drugih službi, naglasio je Paunović.

„Ima radnika u Paraćinu koji mogu da zamene one koji su odsutni, ali bez odobrenja ministarstva ne možemo ih zameniti. Ima i zdravstvenih ustanova u Pomoravlju koje mogu da pruže lečenje, pa nije situacija toliko alarmantna još uvek.“ zaključio je predsednik opštine Paraćin.

Paunović dodaje da nema tačnu informaciju koliko je ljudi na lečenju u Paraćinu, jer je određeni broj pacijenata prebačen u ustanove u Ćupriji, Beogradu ili Kragujevcu.

Na pitanje o stanju u bolnici u Ćupriji i sa brojem obolelog medicinskog osoblja i lekara naglasio je da je Praćin direktno vezan za Ćupriju.

„Mnogi lekari, sestre tehničari rade u Ćupriji. Imate na primer supružnike lekara koji rade u Praćinu, pa se tako virus proširio. U prvom trenutku, ne samo u Ćupriji, nego u više mesta u Srbiji, nije bilo dovoljno opreza, a s druge strane ima i veliki broj lica koja su došla iz inostranstva u Pomoravlje i mnoga od tih lica upućena su u Ćupriju u bolnicu pa je ta bolnica bila najugroženija.“

Radnici u ovom trenutku imaju zaštinu opremu, naglašava Paunović i dodaje da bi za zaštita mogla da bude i bolja.

„Neki od zaštitnih elemenata jednostavno nisu bili dostupni za kupovinu, ali to sada nije u moći lokala, jednostavno je tako“ zaključuje.

Paunović naglašava da opštine, pored mera koje je Vlada donela, ne mogu dodatno ograničavati živote ljudi, njihov rad i slično. „Ono što na lokalu možemo i šta i radimo je organizacija službi koje treba da pomognu socijalno ugroženim osobama, starijim osobama, kao i redovna dezinfkecija javnih površina i objekata, što se i na drugim mestima radi“, objašnjava.

Potrebu za strogim merama distanciranja podržava, jer kako kaže, očigledno je da naš zdravstveni sistem, pa i sistem razvijenih zemalja, nije sposoban da izdrži ovoliki pritisak. „Ono što bi ja možda preporučio je brže testiranje, kako bi se zaraženi brže otkrili i kako bismo svi mi što pre izašli iz ovoga.“ poručuje Paunović.

Kršenje ljudskih prava, smatra Paunović, ni u jednom trenutku ne sme da bude opcija. „Ne sme biti zloupotrebe vlasti u ovom trenutku. Svako vreme je pravo za borbu za vladavinu prava i demokratiju“, zaključio je na kraju razgovora predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.