Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv 19 osoba, među njima Rašić

Vesti 10. apr 202018:35 > 18:45
N1

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 19 osoba uključujući zvaničnike i bivše visoke zvaničnike zbog krivičnog dela "zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja", a među njima je i Nenad Rašić.

Među optuženima su, kako je tužilaštvo najavilo, poslanica Mimoza Kusari-Ljilja (Mimoza Kusari-Lila), bivši ministri Besim Bećaj (Besim Beqaj), Dardan Gaši (Dardan Gashi) i Nenad Rašić.

Optužnica se odnosi na Vladin odbor za privatizaciju. Oni se optužuju da su prekoračili svoje nadležnosti glasajući da nekoliko hidrocentrala koje proizvode električnu energiju prenesu KKDFE i da se zatim privatizuju od strane Limak-a, pišu kosovski mediji, prenosi KoSSev.

„Specijalno tužilaštvo objavljuje da su optuženi B.B. predsednik vladinog Odbora za privatizaciju, M. K., N. R., D. G. i L. F. članovi vladinog komiteta za privatizaciju (VKP) u svojstvu službenih lica, kako bi drugoj osobi omogućili bilo kakvu materijalnu korist i naneli štetu drugom licu, prekoračili svoje nadležnosti, postupili u suprotnosti sa njihovim dužnostima i pravima definisanim kao članovi ovog odbora, pošto su 08. 05. 2013. godine jednoglasno izglasali da hidroelektrane koje proizvode električnu energiju kao što su: Hidroelektrana „Radavac, hidroelektrana „Dikance“ budu prebačene KKDFE-u a da ih zatim privatizuje kompanija Limak-Calik“, navodi se.

Prema saopštenju iz Tužilaštva istog dana su potpisali sporazume o uvozu, prenosu, snabdevanju i sprovođenju za dugove. Potpisivanjem ovih sporazuma proces privatizacije KKDFE je završen, uprkos činjenici da ih nije trebalo preneti i privatizovati, jer je takva akcija zabranjena pravnim propisima, navedeno je.

Sumnja se da je ostala šteta veća od 12.5 miliona evra, što ne uključuje vrednost imovine pre privatizacije.

Srpska lista traži razrešenje Rašića s pozicije direktora Kancelarije za zajednice

Srpska lista (SL) zatražila je momentalno razrešenje Nenada Rašića sa pozicije direktora Kancelarije za zajednice.

Razrešenjem optuženog Nenada Rašića, premijer Kosova Aljbin Kurti će imati priliku da u praksi demonstrira borbu protiv korupcije i kriminala ljudi koje je, duboko verujemo isključivo iz inata srpskom narodu i Srpskoj listi, lično imenovao na vrlo odgovornu poziciju, navodi Srpska lista.

Srpska lista glasala za obaranje vlade Aljbina Kurtija baš zbog činjenice da njegova vlada nije pokazala poštovanje prema srpskom narodu, njegodim legitimnim predstavnicima koje je srpski narod izabrao na izborima da se bori za njegove interese i štiti ih u institucijama, dodaje se u saopštenju