Inicijativa: Omogućiti biciklistima da voze žutim trakama dok je pandemija

Vesti 13. apr 202012:10 > 12:16
Ulice za bicikliste

Udruženje građana "Ulice za bicikliste" i Inicijativa "Ne davimo Beograd" predložili su da se građanima Beograda omogući da voze bicikle na žutim trakama kao alternativu redukovanom gradskom prevozu tokom pandemije koronavirusa.

Oni su naveli u saopštenju da bi takvo usklađivanje saobraćajne infrastrukture moglo da nadomesti deo problema koji građani imaju s javnim prevozom tokom vanrednog stanja.

Takođe, kako su istakli, tokom pandemije javni prevoz je od najefikasnijeg masovnog prevoza putnika postao „najveći rizik od širenja zaraze“.

„Iako su restrikcije kretanja i kontakata najavljene kao privremene mere, očekuje se da će one trajati čak do septembra“, navedeno je u saopštenju. Dodali su i da, u meri u kojoj se pokažu efikasne, žute trake mogu da ostanu namenjene biciklistima i nakon završetka pandemije.

„Podsećamo da vožnju bicikla u vreme pandemije kovid-19 virusa preporučuje i Svetska zdravstvena organizacija, jer je zdrava i poželjna aktivnost, ukoliko se korisnici pridržavaju mera opreza“, navodeno je u saopštenju.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.