Marić: ZSO ključna za opstanak Srba

Vesti 10. maj 201512:03 > 12:04
N1 info

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je da je poštovanje Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ključno za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Marić je gostujući na RTS-u, povodom otkazivanja sastanka u Briselu o formiranju ZSO rekao da je za sve na Kosovu i Metohiji od ključne važnosti da se poštuje Briselski sporazum.

„Za Srbe su prvih šest tačaka, koje se odnose na Zajednicu srpskih opština, najvažnije. Garant tog sporazuma je međunarodna zajednica i očekujem da će uskoro zakazati sastanak na kojem će se o tome govoriti“, istakao je Marić.

On je naveo da do formiranja kabineta Ise Mustafe nije bilo političke volje za stvaranje Zajednice.

„Politički uslovi su promenjeni, jer Lista Srpska učestvuje u vlasti i prva tačka koalicionog sporazuma odnosi se na formiranje Zajednice srpskih opština“, ističe Marić.

Kako je naveo, glavni uslov za formiranje Zajednice jeste promena zakonodavnog okvira i, kako je dodao, tek kada bude formirana radna grupa za izmenu zakonodavstva, biće jasno šta je sve potrebno promeniti i koje nove zakone doneti.

On je najavio formiranje međuministarske grupe za povratak raseljenih Srba.

Povodom nemira u Makedoniji, Marić navodi da oni jasno govore kakvi su bezbednosni izazovi.

„Srbi sa strahom prate sve ono što se u susednoj Makedoniji događa. Iskustvo je Srbe na Kosovu i Metohiji naučilo da, kao najslabija grupacija, uvek budu prva meta takvih nemira“, istakao je Marić.

Govoreći o rešavanju pitanja srpske imovine na Kosovu, on je kazao da velikog pomaka u rešavanju tih problema nema, ali da je dobro što se situacija ne pogoršava.

„Gazivode, Brezovica i Trepča su važni resursi za Srbe, jer obezbeđuju snabdevanje vodom i električnom energijom“, rekao je Marić, ocenivši da se takve stvsri moraju rešavati dijalogom uz podršku međunarodne zajednice.