Patrijarh u poslanici: Uskrs u teškim uslovima, podrška zdravstvenim radnicima

Vesti 18. apr 202012:57 > 12:59
Tanjug/TV Hram

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poručio je u poslanici da se ovaj Uskrs dočekuje i slavi u teškim uslovima zbog pandemije koronavirusa i da se mora učiniti sve da se podrže napori zdravstvenih i državnih institucija.

„Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom. Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće“, upitao je patrijarh.

Navodeći da se ove godine Uskrs dočekuje i slavi „u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekali i slavili“, patrijarh je istakao da se u ovim vremenima mora učiniti sve da se pomogne sebi i drugima i da se razumeju i podrže napori zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija.

„Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti. Iznad svega, molimo se Gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti“, istakao je patrijarh.

On je vernike SPC pozvao da se mole Bogu, učestvuju u liturgiji i kaju se za svoje grehe i vode računa o svom zdravlju i zdravlju drugih.

„Ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu. Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona ljudi! ‘Smiri se, gordi čoveče’ – poručio je svojevremeno Dostojevski. Njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena“, navodi se u poslanici.

Patrijarh je dodao i da u svetlosti Hristovog vaskrsenja srpski narod sagledava sebe i svoju istoriju i da je istorija srpskog naroda „krstonosna i hristovaskrsna, smeštena između Golgote i Vaskrsenja“.

Bezakonje i nepravda na Kosovu i u Crnoj Gori

On je pozvao vernike SPC da se sete duhovne braće i sestara sa „mučeničkog“ Kosova i Metohije i da se pomole da im Bog da snage da „svojim trpljenjem svih bezakonja i nevolja grade svoje i naše spasenje, da nikad ne izgube veru i krajnju pobedu dobra i da veruju da je gospod Bog milosti i dobrote uvek sa njima i sa svima koji idu Božjim putem“.

Patrijarh je vernike pozvao da se sete braće i sestara u Crnoj Gori koji „trpe veliko bezakonje i nepravdu“.

„Bezakoni ‘zakoni’ ukinuše istinu i pravdu u Crnoj Gori. Nekada ponosna i dična Crna Gora, poznata po čojstvu i junaštvu, danas pokušava da našoj Crkvi otme ono što je vekovima bilo njeno, ono što je čitav srpski narod sa svojim vladikama, sveštenstvom i monaštvom gradio i stvarao“, istakao je poglavar SPC.

On je ukazao da su mnoge svetinje u Crnoj Gori i starije od same Crne Gore i da su to svetinje naroda.

Patrijarh je pozvao vernike da se na Uskrs sete „mučeničke braće“ u Siriji, Iraku i širom sveta, svih koji stradaju zbog ljudske nepravde i pohlepe.

„Jednu od najlepših i najznamenitijih zemalja sveta – Siriju – zlo i nasilje su skoro uništili. Pomolimo se danas za sve njih i za sve stradalnike da ih Gospod izbavi iz ruku nepravednih ljudi“, poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je poslanicu završio tradicionalnim uskršnjim pozdravom „Hristos vaskrse“.