Situacija na jugu Srbije stabilna i mirna

Vesti 10. maj 201514:39 > 14:54
TANJUG/AP/Marko Drobnjakovic

Prema svim raspoloživim činjenicama sa terena koje su prikupile nadležne državne službe, situacija na jugu Srbije je stabilna i mirna, izjavio je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

On je poručio da nema naznaka da je Srbija ugrožena, kao i da nema razloga za zabrinutost građana Srbije.

„U stalnom smo kontaktu sa nadležnim državnim organima, Vladom, ministrima, a u stalnoj smo koordinaciji i sa lokalnim vlastima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi“, kazao je Stanković, a saopštilo je Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Stanković je rekao da su nadležni na terenu od trenutka kada je izbio sukob u Makedoniji i neprekidno prate situaciju.

Predsednik Koordinacionog tela je istakao da nadležni državni organi situaciju prate iz minuta u minut, a da su u Preševu u pripravnosti sve službe.

Stanković je objasnio i da nema većeg broja vozila iz pravca Makedonije koja bi želela da uđu u Srbiju, kao i da su u toku jučerašnjeg dana građani Makedonije prelazili granicu odlazeći kod svojih rođaka u Preševo.

„Do ovog momenta ni jedno lice nije prijavljeno kao izbeglica sa teritorije Makedonije“, naveo je Stanković.

Stanković je rekao i da se prati situacija sa srpskim stanovištvom u Makedoniji, objašnjavajući da je naša ambasada sa njima u neprekidnom kontaktu kao i da za sada nije bilo izveštaja o njihovoj ugroženosti.

Mustafa: Albancima iz Kumanova nije bilo dozvoljeno da pređu u Preševo

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa ponovio je da je ta opština spremna za prihvat izbeglog stanovništva iz Kumanova i dodao da je od granične policije dobio uveravanje da će sarađivati sa lokalnom samoupravom.

Mustafa je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa predstavnicima granične policije na prelazu Preševo – Tabanovce, rekao da je taj sastanak bio neophodan juče, posle 19 sati, jer, kako je rekao, „nije bilo dozvoljeno da Albanci proterani iz Kumanova pređu u Preševo“.

„Do 19 sati juče je prošlo više od 700 ljudi, koji su raspoređeni kod rodbine u Preševu, dok su se ostali vratili. Danas se očekuje priliv još Albanaca iz Kumanova, jer se tamo još odvijaju oružani sukobi“, rekao je Mustafa.

On je objasnio da je zamolio predstavnike granične policije da dozvole slobodan prelaz svima koji iz Kumanova krenu ka Preševu, jer je ta opština, kako je istakao, dobro organizovana za prihvat izbeglog stanovništva.

„Za one koji u Preševu nemaju rodbinu, štab za vanredne situacije opštine Preševo uradiće plan, tako da će i oni biti prihvaćeni“, rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, vraćanje izbeglog stanovništva „u ratno okruženje je dvostruki greh i zločin“.

„Baš zato se sada nalazimo na graničnom prelazu da Albanci ne bi bili vraćeni, da im ne bismo stvorili situaciju da ilegalno prelaze granicu. Time bi bili izloženi dodatnom riziku, jer je granica sa Makedonijom prepuna žandarmerije“, rekao je Mustafa.

Situacija na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce je uobičajena i, kako javlja Tanjugov reporter s lica mesta, nema gužve.

Pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije jutros su, u koloni od pet vozila, obišli granični prelaz s Makedonijom, posle čega su se vratili ka Preševu.

Život u toj opštini odvija se uobičajeno, uz primetno prisustvo policije.

P