Mnogo medijske buke i malo pouzdanih podataka da hlorokin leči koronavirus

Vesti 20. apr 202018:22 > 18:28
Printscreen

Čekajući vakcinu, koja bi mogla da zaustavi pandemiju, ispituju se različite mogućnosti za lečenje kovida-19. Prvu količinu hlorokina - leka, koji se koristi pre svega u lečenju malarije, ali se primenjuje i u lečenju koronavirusa, proizvela je "Galenika" i to, za početak, 372.000 tableta. Ipak, deo stručnjaka upozorava da ne bi trebalo "polagati velike nade" u taj lek, dok pacijenti sa autoimunim bolestima, koji koriste hlorokin, kažu da nedeljama ne mogu da dođu do leka, jer ga, prema njihovim tvrdnjama, u apotekama nema.

„Srbija može da odahne! Galenika proizvela 372.000 tableta hlorokina“; „Sada možemo da se opustimo!“; „Srbija je sada sigurnija!“… Iza ovakvih bombastičnih naslova na informativnim portalima, krije se vest da je „Galenika“ proizvela prvu količinu leka koji bi mogao da pomogne u lečenju od koronavirusa.

POVEZANE VESTI

„Prvi rezultati koji su izašli u studijama na jednom manjem broju pacijenata, u studijama u Francuskoj, Brazilu, Kini, nisu pokazali da se upotrebom ovog leka značajno smanjuje smrtnost ili dolazak pacijenata na intenzivnu negu. Tako da u ovom momentu možemo da pričamo da je to jedno veliko možda. Svakako je dobro da ga imamo kao opciju i verovatno će nekim pacijentima pomoći, ali se mora voditi računa i o nivou neželjenih efekata, s obzirom da je u pitanju lek koji može da daje neke neželjene efekte, pogotovo kada je u pitanju srce“, objašnjava Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovia“.

Hlorokin se već decenijama prepisuje za lečenje malarije, ali se primenjuje i kao terapija kod obolelih od autoimunih bolesti. Nekoliko pacijenata, koji su želeli da ostanu anonimni, za N1 svedoče da do leka ne mogu da dođu, jer je, kako tvrde, sa tržišta povučen zbog lečenja obolelih od koronavirusa.  

„Kako da mi, pacijenti kojima je hidroksihlorokin sulfat redovna terapija za naša hronična autoimuna oboljenja, dođemo do tog leka? Iz apoteka su sve zalihe povučene, ranije smo dobijali na recept potpuno besplatno u određenim apotekama, jer je lek na ‘D’ listi, ali već dve nedelje ga nije moguće naći. Ja konkretno imam više autoimunih bolesti…“, požalio se N1 jedan gledalac.

„Lek koji ja koristim, između ostalih, jer se lečim i od karcinoma i od polineuropatije, je HYDROXYCHLOROQUINSULFAT od 200 mg, koji je Republički fond u potpunosti povukao iz apoteka za potrebe lečenja pacijenata zaraženih ovim virusom. Taj lek koriste hiljade pacijenata koji boluju od autoimunih bolesti, tako da su ti pacijenti ostali bez leka koji drži pod kontrolom njihovo oboljenje“, kaže drugi.

Na redovnoj konferenciji Kriznog štaba bez konkretnog odgovora nadležnih na pitanje – kako će pacijenti kojima je hlorokin redovna terapija u lečenju doći do leka?

Direktorka Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine, dr Vesna Turkulov, uverava da nestašice hlorokina nije bilo ni u jednom trenutku i da ga u toj ustanovi imaju u redovnim količinama. Slično tvrdi i pokrajnski sekretar za zdravstvo.

„Hlorokin u apotekama – građani moraju da shvate to da hlorokin nije lek koji se daje preventivno. To je lek koji se daje u strogo određenim indikacijama i nema potrebe da ga bilo ko kupuje u apoteci, a pogotovo ne da ga koristi u preventivne svrhe pošto je on hepato-toksičan, oštećuje jetru i postoje strogo određene indikacije u kojima se hlorokin daje“, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Ranije je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje izjavila da je i pre proizvodnje u „Galenici“ hlorokina bilo dovoljno. Između svedočenja pacijenata koji ovaj lek traže u apotekama da bi se izborili sa problemima koji nisu koronavirus i izjava nadležnih da nestašica nema, svetski stručnjaci upozoravaju da hlorokin u lečenju kovida-19 nije „čudotvoran“ i da se još ispituje.

Svet, pa ni Srbija ne mogu da „odahnu“ sve dok se ne pronađe lek isključivo namenjen za lečenje koronavoirusa.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.