Trivan: Planeta je manje zagađena, čistiji vode i vazduh

Vesti 21. apr 202017:52 > 17:58
N1

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ocenio je na Dan planete Zemlje, da je u vreme pandemije koronavirusa briga za zdravlje čoveka više nego ikada aktuelizovala pitanje zdravlja planete.

Svetska zdravstvena organizacija je i pre pojave kovida 19 upozoravala da će klimatske promene uticati na pojavu i širenje zaraznih bolesti, ocenio je Trivan.

Vesti i satelitski snimci iz različitih delova sveta ovih dana svedoče da je planeta manje zagađena, da su čistiji vode i vazduh, jer je, zatvaranjem fabrika, smanjivanjem industrijske aktivnosti i saobraćaja, smanjeno emitovanje gasova koji utiču na zagađenje i klimatske promene, navodi se u pisanoj izjavi Trivana.

Trivan podseća da je Srbija počela promene u životnoj sredini, odlučna je da sistemskim i doslednim merama efikasno rešava ekološke probleme.

Izradili smo veliki broj projekata, poslali u Brisel Pregovaračku poziciju za Poglavlje 27, završili i u proceduru uputili Nacrt zakona o klimatskim promenama, podsetio je on, saopštilo je Ministarstvo.

Planiranim pokretanjem velike akcije pošumljavanja sa „Egzitom“, sadnjom stabala Srbija će povećati svoju pošumljenost i inicirati proširenje ove aktivnosti na region, kao najefikasniji i najednostavniji način ublažavanja klimatskih promena, ocenio je Trivan.

Ujedinjene nacije proglasile su 22. april kao Dan planete Zemlje, kako bi ljudskoj civilizaciji uputile opomenu da mora da promeni odnos prema planeti koju sistematski uništava ugrožavajući i svoj opstanak.