Srbija jedina u regionu bez paketa pomoći, iz EK kažu – to je odluka Beograda

Vesti 22. apr 202015:30 > 19:36
N1

Evropska komisija predložila je je novi paket mera makrofinansijske pomoći zemljama zapadnog Balkana i drugim bliskim partnerima Unije u iznosu od tri milijarde evra.

Novac iz takozvanog Instrumenta za brzo finansiranje, namenjen je za deset država partnera na granicama EU, radi pomoći kompanijama tih regiona da prevaziđu krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Predlog Evropske komisije predviđa da se sredstva iz Instrumenta za brzo finansiranje budu raspoređena u zavisnosti od procenjenih potreba tih zemalja: Albanija (180 miliona evra), Bosna i Hercegovina (250 miliona evra), Gruzija (150 miliona evra), Jordan (200 miliona evra), Kosovo (100 miliona evra), Moldavija (100 miliona evra), Crna Gora (60 miliona evra), Severna Makedonija (160 miliona evra), Tunis (€ 600 miliona) i Ukrajina (1,2 milijarde evra).

Sredstva će biti na raspolaganju tokom 12 meseci u obliku kredita po veoma povoljnim uslovima, sa ciljem da se tim zemljama pomogne da pokriju trenutne, hitne potrebe za finansiranjem.

„Uz podršku MMF ta sredstva mogu doprineti jačanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora kako bi se omogućilo raspoređivanje resursa za zaštitu građana i ublažavanje negativnih socio-ekonomskih posledica pandemije koronavirusa“, navodi se u saopštenju Evropske komsije.

Srbija je jedina zemlja regiona koja nije obuhvaćena tim paketom pomoći, a u Evropskoj komisiji kažu da je to odluka vlasti u Beogradu.

U Briselu navode da je jedan od kriterijuma za učešće zemalja u tom paketu pomoći bio da od MMF-a zatraže hitnu pomoć za likvidnost, o čemu je Srbija obaveštena.

„Vlasti Srbije u ovom trenutku ne vide potrebu za spoljnom finansijskom pomoći i odlučile su da se ne obraćaju MMF-u za finansijsku podršku“, zaključuju u Evropskoj komisiji.